Μια αιωνιότητα και ένας αιώνας: Ο ανυπέρβλητος Ingmar Bergman σε ενα ειδικό αφιέρωμα

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού Ingmar Bergman (1918 – 2018), το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Swedish Film Institute, το Swedish Institute, την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα και τους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡ και ΑΝΔΟΡΑ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, διοργανώνουν ένα αφιέρωμα προβολών των σημαντικότερων ταινιών του.

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είναι αναμφισβήτητα ένας από τους διασημότερους Σουηδούς στον κόσμο. Δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος κινηματογραφιστής όλων των εποχών στη Σουηδία. Είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Για την ακρίβεια, ο Μπέργκμαν ανήκει σε μια σχετικά μικρή, κλειστή ομάδα κινηματογραφιστών – Φελίνι, Αντονιόνι, Ταρκόφσκι – των οποίων τα επίθετα, δεν είναι ανάγκη να συνοδεύονται από το μικρό τους όνομα: το “Μπέργκμαν” είναι μία έννοια, ένα «σήμα κατατεθέν» από μόνο του.
Ο όγκος και μόνο της καριέρας του Μπέργκμαν, την καθιστά μοναδική.

Από το σκηνοθετικό ντεμπούτο του με την «Κρίση» (1946) ως το «Φάνυ και Αλέξανδρος» (1982), βρήκε χρόνο να σκηνοθετήσει πάνω από 40 ταινίες, μεταξύ των οποίων κάποιες – Η νύχτα των σαλτιμπάγκων (1953), Η έβδομη σφραγίδα (1957), Άγριες φράουλες (1957), Η σιωπή (1963), Περσόνα (1966) – που θεωρούνται σταθμοί στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ή αλλιώς «ο ποιητής με την κάμερα», αναζήτησε να αποτυπώσει και να αναδείξει το μυστήριο, την έκσταση και την ολότητα της ύπαρξης μέσα από μικρογραφίες της καθημερινότητας, εστιάζοντας με εμμονική συνέπεια το φακό του στις προσωπικές σχέσεις. Με το έργο του, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν αναδιατύπωσε τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη συνθήκη, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε (το) σινεμά.

Αυτό, όμως, που κάνει τον Μπέργκμαν πραγματικά μοναδικό και οπωσδήποτε έχει συμβάλλει στην παγκόσμια φήμη του, είναι η ικανότητά του να χρησιμοποιεί το μαζικό μέσο του κινηματογράφου – εκ φύσεως, εξίσου βιομηχανία όσο και τέχνη – ως μία βαθιά προσωπική μορφή έκφρασης, για την απεικόνιση υπαρξιακών ή ψυχολογικών προβλημάτων, αλλά και ενός απτού κόσμου γεγονότων.
Παράλληλα με την καριέρα του στον κινηματογράφο, ο Μπέργκμαν δούλεψε και στο θέατρο, σκηνοθετώντας αμέτρητα έργα στη Σουηδία και στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα, ο Μπέργκμαν ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο ως νεαρός φοιτητής και συνέχισε σχεδόν έως το τέλος της ζωής του, σκηνοθετώντας την τελευταία του παραγωγή το 2002.

Το αφιέρωμα θα ανοίξει με το ντοκιμαντέρ της Marie Nyreröd, «BergmanIsland» (2004), που θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτριας και θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό.

Οι προβολές θα πλαισιωθούν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που θα εκτίθεται στους κινηματογράφους για όλο τον Απρίλιο. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συζητήσεις με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η είσοδος στις συζητήσεις είναι ελεύθερη.

Κινηματογράφοι:

ΑΣΤΟΡ (Σταδίου 28 – Στοά Κοραή, Τηλ.: 210 3211950)

ΑΝΔΟΡΑ (Σεβαστουπόλεως 117 – Μετρό Πανόρμου, Τηλ.: 210 6980796).

Γενική Είσοδος: 5,50€, Ημερήσιο Εισιτήριο: 10€.

H είσοδος στις συζητήσεις είναι ελεύθερη.

 

Δείτε παρακάτω το πλήρες πρόγραμμα των προβολών

 

ΠΕΜΠΤΗ 19.04

ΑΣΤΟΡ

19.00 BERGMAN ISLAND (Θα ακολουθήσει Q+A με τη σκηνοθέτιδα)

21.30 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΙΚΑ (προλογίζει ο Δημήτρης Καλαντίδης, πρόεδρος ΟΚΛΕ)

ΑΝΔΟΡΑ

19.00 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΙΚΑ

21.30 BERGMAN ISLAND

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20.04

ΑΣΤΟΡ

18.00 ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΟΝΑΤΑ

19.45 ΦΑΝΙ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (προλογίζει ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης)

23.00 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΙΚΑ

ΑΝΔΟΡΑ

18.00 Συζήτηση: «Μπέργκμαν για πάντα!». Μια αναμέτρηση των Ελλήνων κριτικών με το ιερό τέρας του παγκόσμιου σινεμά.

20.00 Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

22.00 ΦΑΝΙ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (προλογίζει η Ζακλίν Λέντζου, σκηνοθέτης)

ΣΑΒΒΑΤΟ 21.04

ΑΣΤΟΡ

16.45 ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΟΝΑΤΑ

19.00 Συζήτηση: «Οι δύο αγάπες του Μπέργκμαν: Το θέατρο και ο κινηματογράφος». Mikael Timm (συγγραφέας).

20.30 PERSONA (προλογίζει ο Νίκος Πάστρας, σκηνοθέτης)

22.30 Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ (προλογίζει η Ρέα Βαλντέν, θεωρητικός κινηματογράφου)

ΑΝΔΟΡΑ

17.00 ΦΑΝΙ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

20.15 ΑΓΡΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ (προλογίζει η Μαρία Παραδείση, Ιστορικός Κινηματογράφου, Πάντειο Πανεπιστήμιο)

22.15 PERSONA (προλογίζει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

ΚΥΡΙΑΚΗ 22.04

ΑΣΤΟΡ

16.30 Συζήτηση: «Ο Μπέργκμαν στα παρασκήνια». Marie Nyreröd (σκηνοθέτις). Θα πραγματοποιηθεί προβολή 3 ταινιών μικρού μήκους.
18.00 PERSONA

20.00 SARABAND (προλογίζει ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός

22.00 ΑΓΡΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

ΑΝΔΟΡΑ

17.15 SARABAND

19.30 Συζήτηση: «Διάλογος για τον Μπέργκμαν». Ρέα Βαλντέν (θεωρητικός κινηματογράφου) & Αντουανέττα Αγγελίδη (σκηνοθέτις)

21.00 ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΟΝΑΤΑ (προλογίζει ο Αλέξης Σταμάτης, συγγραφέας)

22.30 Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss