Μηχανισμός των Αντικυθήρων ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Ο αρχαιότερος υπολογιστής στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ξεκινά το «ταξίδι» του σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, σε ένα συγκεντρωτικό ψηφιακό βιβλίο συμπεριλήφθηκαν η γνώση των τελευταίων χρόνων για το Μηχανισμό αλλά και τα αντίγραφά του.

Η συγκεκριμένη ψηφιακή έκδοση θα δοθεί σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, μουσεία, αρχαιολογικές σχολές και μεγάλες βιβλιοθήκες στον κόσμο, στην Unescο, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε μεταξύ άλλων ο ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Σειραδάκης, κατά την παρουσίαση της έκδοσης: «Πρόκειται για τόσο σημαντικό επίτευγμα που μας υποχρεώνει να ξαναγράψουμε την ιστορία της εξέλιξης της τεχνολογίας παγκοσμίως. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα πως πρόσφατα δέχθηκε πρόταση από το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature» να γράψει ένα άρθρο επισκόπησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται πως στο 600 σελίδων ψηφιακό βιβλίο, συγκεντρώνονται όλα τα διάσπαρτα άρθρα που έχουν γραφεί από επιστημονικές ομάδες για τον Μηχανισμό (αστρονόμους, φυσικούς, αρχαιολόγους, μηχανολόγους μηχανικούς, πληροφορικούς). Είναι ενδεικτικό πως στην ύλη συγκαταλέγονται ακόμα και ντοκιμαντέρ αλλά και χάρτες της εποχής του τότε γνωστού κόσμου επάνω στους οποίους εμφανίζεται η λειτουργία του αρχαίου αναλογικού υπολογιστή.

Την ίδια στιγμή, με τη διεθνή προώθηση της ψηφιακής έκδοσης ξεκινά ένα πρόγραμμα εκθέσεων σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλον τον κόσμο. Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος – Βασίλειος Κατσάμπαλος, σημείωσε σχετικά: «Έχουμε σκοπό να προβάλουμε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων σε όλον τον κόσμο, θέλουμε να στείλουμε τα μοντέλα του που κατασκευάσαμε σε όλα τα κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου και είναι πρόθεσή μας να το κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν».

Επισημαίνεται πως το ψηφιακό βιβλίο αποτελεί έκδοση του ΑΠΘ, με συντονιστή της έκδοσης την Ακαδημία Θεσμών και Πολιτισμών του Ιδρύματος, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί στο κοινό σε σχετική εκδήλωση την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, στις 18.00, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss