Μίκης Θεοδωράκης: Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον μεγάλο συνθέτη – Στις 21:00 μεταφέρεται η σορός

Χιλιάδες κόσμου, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι της πολιτειακής ηγεσίας προσήλθαν σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών προκείμενου να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα, κατά την τρίτη ημέρα του λαϊκού προσκυνήματος, στη Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να αποτίσει φόρος τιμής στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, προτού η σορός του μεταφερθεί για την ταφή στο Γαλατά Χανίων.

Το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε σήμερα λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, παρουσία ανθρώπων από τον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών και εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Στην τελετή αποχαιρετισμού εκφώνησαν επικήδειο λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου θα ταφεί, δίπλα στους γονείς και τον αδελφό του, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, το πρωί της Πέμπτης, 9 Σεπτεμβρίου.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Αποχαιρετούμε τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή Μίκη Θεοδωράκη»

«Όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές αποχαιρετάμε σήμερα, τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη, σύμβολο και παράδειγμα μαζί», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον επικήδειο που εκφώνησε στην τελετή αποχαιρετισμού του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, με σεβασμό και συγκίνηση, αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι «Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας».

Όπως ανέφερε, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε «Άνθρωπος της πράξης και ταυτόχρονα ρομαντικά υπερβατικός, κατάφερε, ως το τέλος της ζωής του, να ηλεκτρίζει με την παρουσία του το συναίσθημα όλων μας, αποτελώντας έναν παιδαγωγό του Έθνους, που με την πολιτισμική και κοινωνική του παρέμβαση άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας, με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ’ όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα».

Η Πρόεδρος έκανε λόγο για έναν μαχητικό, χειμαρρώδη, ακατάβλητο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος διέρρηξε τα όρια της εθνικής μας μοναξιάς, της ηττοπάθειας, της αποθάρρυνσης, και συνταιριάζοντας το εθνικό με το πανανθρώπινο, έδειξε έναν δρόμο για τη σφυρηλάτηση της νεοελληνικής μας ταυτότητας. «Μας έδωσε τον ανεκτίμητο μίτο της μουσικής του για να τον ξετυλίξουμε, να βγούμε στο ξέφωτο της δημοκρατίας και να μετατρέψουμε το σάλπισμά του σε πράξη και Πολιτεία, λογοδοτώντας στην ιστορία μας» συμπλήρωσε.

Διαβάστε ολόκληρο τον επικήδειο της ΠτΔ.

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Δεν σε αποχαιρετούμε σύντροφε Μίκη, γιατί εσύ δεν έφυγες»

Συγκινητικός και αγωνιστικός ο αποχαιρετισμός στον πανανθρώπινο Μίκη ο αποχαιρετισμός του Δημήτρη Κουτσούμπα, γενικού γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ.

«Αθάνατος, Μίκη», είπε στο τέλος της ομιλίας του στην τελετή αποχαιρετισμού του ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Πορεύτηκες κι εσύ μαζί με τους αδικημένους σε δρόμους που έκαιγαν» , ενώ έκανε αναφορά στις εκατοντάδες συλλυπητηρίων που φτάνουν από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Διαβάστε ολόκληρο τον επικήδειο του ΓΓ της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Μίκης Θεοδωράκης: Απούσα η κόρη του Μαργαρίτα από την κηδεία

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η απουσία της κόρης του, Μαργαρίτας, από την Μητρόπολη Αθηνών.

Η οικογένεια του μεγάλου δημιουργού καθόταν σύσσωμη στο πλάι της σορού του, ωστόσο ούτε ο φωτογραφικός φακός αλλά ούτε και οι τηλεοπτικές κάμερες απαθανάτισαν πουθενά τη Μαργαρίτα Θεδοωράκη.

Αιτία; Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ταξιδεύει αυτή την ώρα για τα Χανιά, όπου θα γίνει ο ενταφιασμός του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία του επιθυμία.

Μίκης Θεοδωράκης: Δεκάδες δεν μπόρεσαν να μπουν στο παρεκκλήσι

Το λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά, ώστε να ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού και στη συνέχεια η μεταφορά της σορού του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη, για την κηδεία του.

Δεκάδες άνθρωποι δεν πρόλαβαν να μπουν στο παρεκκλήσι.

«Χαιρετίσματα στον αδελφό μου»… λέει η Λίλη Ελευθερίου

Η αδελφή του αείμνηστου Μάνου Ελευθερίου στη Μητρόπολη.

«Δεν είχα άλλο να γράψω. Τι να του γράψω; Καλό ταξίδι να του πω; Χαιρετίσματα στον αδελφό μου», είπε η Λίλη Ελευθερίου.

Μαρίζα Κωχ: «Ένα γιατί, γιατί λείπει η ελληνική σημαία πάνω από το φέρετρο του Μίκη»

Στις 9 το βράδυ θα φύγει η σορός από το λιμάνι του Πειραιά

Η πομπή με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη θα μπει στο λιμάνι του Πειραιά από πύλη Ε7 και μετά θα πάει Ε3, για να μπει στο Blue Galaxy με προορισμό τα Χανιά.

Το πλοίο θα φύγει από το λιμανι στις 21.00. Στο λιμάνι θα βρίσκονται περίπου 15 άτομα από τον Δήμο Πειραιά και η φιλαρμονική του Δήμου.

Τέλος, έχουν διατεθεί 40 λιμενικοί για μέτρα τάξης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Σεμεδο: Τι αναφέρει η μητέρα της 17χρονης- Το μήνυμα στο Instagram του Σεμέδο και τα βίντεο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται σφοδρές καταιγίδες – Οι περιοχές που θα πληγούν

Σχολεία-Γκάλοπ: Συμφωνείτε με τo να μένουν ανοικτά τα τμήματα μέχρι να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών;

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss