Μίκης Θεοδωράκης: Συναυλία αφιέρωμα στο Μέγαρο

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες, ενώ προς τιμήν του πρόκειται να γίνει συναυλία αφιέρωμα στην καριέρα του.

Σε αυτή την εορταστική συναυλία-αφιέρωμα που παρουσιάζεται στον Κήπο σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει λόγιες δημιουργίες του Θεοδωράκη, όπως οι συνθέσεις «Οιδίπους Τύραννος», εισαγωγή για ορχήστρα εγχόρδων, «Έρως και Θάνατος» για μεσόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων, «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων» και «Raven», συμφωνικό ποίημα για μεσόφωνο, φλάουτο, δύο άρπες και έγχορδα.

Μίκης Θεοδωράκης

Συναυλία αφιέρωμα

Τα σολιστικά μέρη για φωνή ερμηνεύουν δύο καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές, η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο μπάσος Τάσος Αποστόλου. Στο πόντιουμ της ΚΟΑ, ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας.

H συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Λίγα λόγια για τα έργα

Οιδίπους Τύραννος

Ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να γράφει το έργο το 1947, όμως το ολοκλήρωσε αρκετά χρόνια αργότερα το 1958 στο Παρίσι. Ο Οιδίπους Τύραννος ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά στις 8/12/1958 από την Κρατική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Παρίδη στο θέατρο Κοτοπούλη-Rex και ηχογραφήθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1960, από το ίδιο σύνολο.

Έρως και Θάνατος

Τα τραγούδια του κύκλου «Έρως και Θάνατος» γράφτηκαν σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες και είναι αφιερωμένα στη σύντροφο της ζωής του συνθέτη Μυρτώ Αλτίνογλου. Το 1945, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Θεοδωράκης, έγραψε τη μουσική και τους στίχους από το πρώτο τραγούδι «Της αγάπης λόγια», ενώ την περίμενε σε ραντεβού στη Ν. Σμύρνη, και λίγες ημέρες αργότερα το «Αν γυρεύεις λόγια» πάλι σε στίχους δικούς του. Τρία χρόνια αργότερα, το 1948, εξόριστος στη Δάφνη της Ικαρίας, μελοποίησε τη «Λήθη» και το «Έρως και Θάνατος» σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη και αποφάσισε να εντάξει και τα τέσσερα σε έναν κύκλο: «Έρως και Θάνατος».

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss