Μισό εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ και δεν το γνωρίζουν

Μισό εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, γνωστή ως ΧΑΠ και δεν το γνωρίζουν, όπως σημειώθηκε στο συνέδριο της ελληνικής εταιρείας νοσημάτων θώρακος.

«Υποδιαγνώσκεται η ΧΑΠ, διότι ο ασθενής δεν πήγαινε να κάνει ούτε σπειρομέτρηση. Μισό εκατομμύριο Έλληνες δεν ξέρουν ότι το έχουν» επιβεβαιώνει ο Ηρακλής Τιτόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας νοσημάτων θώρακος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ότι αυξήθηκαν οι διαγνώσεις των νοσημάτων θώρακος τα τελευταία τρία χρόνια, και ειδικά όσων πάσχουν από ΧΑΠ, καθώς οι ασθενείς, λόγω της πανδημίας, δεν αναζητούσαν ιατρική βοήθεια.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι ακόμη και ένας μικρός βήχας που επιμένει, ειδικά σε καπνιστές, πρέπει να τους οδηγήσει στον ειδικό.

«Όσο αθώο και να το ακούτε το βηχαλάκι ή αντιλαμβάνεστε μια απλή δύσπνοια στην κόπωση, στην άσκηση, στο περπάτημα λίγων μέτρων ή παρατηρείτε αύξηση των πτυέλων, πρέπει να τα παρακολουθήσει γιατρός» επισήμανε ο πνευμονολόγος, Δρόσος Τσαβλής.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ενώ επισημαίνουν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss