Μητσοτάκης: Τον έναν αιώνα ισχύος της Συνθήκης της Λωζάννης θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Ιστορία και τις σημερινές τουρκικές προκλήσεις, σε εγκαίνια έκθεσης για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Η Μικρασιατική Καταστροφή και η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων το 1947, όρισαν το τελικό γεωγραφικό περίγραμμα της χώρας. Ενώ η Συνθήκη της Λωζάννης διέπει, έκτοτε, τη συνύπαρξή μας με τους γείτονες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της εκδήλωσης «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» στο Μουσείο Μπενάκη ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι «Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία την έχει παραβιάσει ξεριζώνοντας το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Αλλά και εξακολουθεί να υπονομεύει τις σαφείς ρυθμίσεις της, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Θα πρέπει να αντιληφθεί, ωστόσο, η άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη. Έτσι απαιτούν η Ιστορία και Γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα. Γι’ αυτό και την τήρησή της εγγυάται και θα εγγυάται η Ελλάδα, με την ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της, αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων της Δυνάμεων. Κυρίως, όμως, με την αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη *
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού:

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,Κυρία Πρόεδρε του Μουσείου Μπενάκη,Κύριε Πρόεδρε του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών,Κυρίες και κύριοι,

Τέτοιες ώρες, πριν από εκατό χρό …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss