Μπλίνκεν – Στόλτενμπεργκ «δείχνουν» στην Τουρκία το τραπέζι του διαλόγου – Αποστάσεις ΗΠΑ για F-16

Καθώς οι τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, υπονομεύοντας τη συνοχή της δυτικής συμμαχίας, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Γενς Στόλτενμπεργκ δείχνουν στην Άγκυρα το τραπέζι του διαλόγου, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να υπενθυμίζει την ύπαρξη μηχανισμού αποκλιμάκωσης προς αποφυγή πιθανού θερμού επεισοδίου.

«Και οι δύο είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχοι και φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχουν διαφορές και φυσικά θέλουμε να τους δούμε να λύνουν τις διαφορές τους με εποικοδομητικό τρόπο μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο πολύ σημαντικοί σύμμαχοι. Συμμετέχουν και συνεισφέρουν στο ΝΑΤΟ με πολλούς τρόπους. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους θα πρέπει να λυθούν δια της διπλωματικής οδού», επανέλαβε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμμένει όμως στην επιθετική ρητορική, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σαφές» το τι εννοεί με τη φράση «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». «Μιλάω τη γλώσσα που καταλαβαίνουν», λέει προκλητικά.
«Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μία, υπάρχουν παραβιάσεις που έχουν κάνει στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ. Από την άλλη η Ελλάδα συνεχίζει να οπλίζει τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η πατρίδα μας, ο λαός και η κοινωνία δεν πτοούνται από τις απειλές αυτές», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Την ώρα, που ο Τούρκος πρόεδρος ψάχνει δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο Μπάιντεν, απειλεί την Ουάσινγκτον ότι αν δεν λάβει τα αμερικανικά F-16 θα στραφεί σε άλλες αγορές.

«Ελπίζω η Αμερική να μην μας οδηγήσει σε διαφορετικά μονοπάτια σε αυτή τη σχέση, εννοώ με διαφορετικούς δόμους. Διότι δεν είναι μόνο η Αμερική που πουλά πολεμικά αεροσκάφη στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Τη στάση της Τουρκίας κατήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Φρανσουά Ολάντ.
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι εντός του ΝΑΤΟ υπάρχει ένα μέλος που απειλεί ένα άλλο μέλος», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.
Η Ελλάδα είναι ο πλέον αξιόπιστος παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη.

«Εάν θέλουμε έναν αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος ψάχνει λύσεις στην περιοχή, αυτή είναι η Ελλάδα», ανέφερε ο Τζορτζ Τσούνης.
Λίγες ώρες μετά την περιοδεία Ερντογάν στα Βαλκανια, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε από το Βελιγράδι την ανησυχία του για την επιρροή αναθεωρητικών δυνάμεων στην περιοχή.
Συνάντηση με Μπάιντεν επιδιώκει ο Ερντογάν – Σιγή ιχθύος από τον Λευκό Οίκο
Tο περιβάλλον του Ερντογάν πιέζει για συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν είτε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε λίγες …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss