MYTILINEOS: Αναβάθμιση από την S&P – Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα

Ξεκάθαρη «ψήφο εμπιστοσύνης» στη MYTILINEOS έδωσε η Standard&Poor’s καθώς ο επενδυτικός οίκος αναβάθμισε την εταιρεία σε ΒΒ.

Μάλιστα, η S&P, διατήρησε τις θετικές προοπτικές της εταιρείας, γεγονός που μεταφράζεται σε πιθανή νέα αναβάθμιση για τη MYTILINEOS σε διάστημα έξι με 12 μηνών από σήμερα.
Σημειώνεται πως η διατήρηση των θετικών προοπτικών δεν είναι το σύνηθες μετά από μια αναβάθμιση. Τις περισσότερες φορές μετά από μια τέτοια κίνηση οι προοπτικές μετατρέπονται σε σταθερές (stable). Έτσι, η διατήρηση των θετικών προοπτικών έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει του τι μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Παράλληλα η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην Επενδυτική Βαθμίδα, η επίτευξη της οποίας, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί αν η Ελλάδα βρισκόταν σε καθεστώς Επενδυτικής Βαθμίδας.
Η S&P προχώρησε στην αναβάθμιση της MYTILINEOS βασιζόμενη κυρίως στον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της εταιρείας, το 2022 σε σχέση με το 2021, καθώς και στη σωστή διαχείριση των αυξημένων ταμειακών ροών για την καλύτερη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Στην έκθεσή του, ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι τo θετικό outlook -συνεπεία του νέου επιπέδου κερδοφορίας και της χαμηλότερης μόχλευσης της MYTILINEOS, η οποία πλέον μετατρέπεται σε μία ακόμα μεγαλύτερη και καλύτερα διαφοροποιημένη εταιρεία- δίνει την δυνατότητα για μια ακόμη αναβάθμιση εφόσον η εταιρεία υλοποιήσει το βασικό πλάνο της S&P.

Επιπλέον, S&P εκτιμά ότι η κερδοφορία της MYTILINEOS για το 2022 θα είναι μεταξύ 750 και 800εκάτ. ευρώ, ενώ το 2023 και το 2024, παρά την πιθανότητα μίας επερχόμενης Ευρωπαϊκής ύφεσης, η MYTILINEOS εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 900εκατ. ευρώ ενώ μπορεί να αγγίξει και το 1 δισ. ευρώ, σε επίπεδο EBITDA.
Για τους αναλυτές της S&P, σημαντική συνεισφορά στο νέο αυτό επίπεδο κερδοφορίας του ~1 δισ. ευρώ EBITDA, για τα επόμενα έτη, αναμένεται να έχουν τόσο τα ΑΠΕ (εντός και εκτός Ελλάδος) όσο και ο αναβαπτισμένος πρώην Τομέας SES.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως σε συνδυασμό με την εκτίναξη της κερδοφορίας της τα επόμενα έτη, η MYTILINEOS έχει καταφέρει να διατηρήσει έναν ιδιαίτερα ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής μόχλευσης, τον οποίο η S&P τοποθετεί συστηματικά κάτω από 2.0x, επιβεβαιώνοντάς έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δανεισμού της εταιρείας.
Όσον αφορά στη ρευστότητα της εταιρείας ο οίκος αξιολόγησης τονίζει την επάρκειά της, ενώ σχετικά με πιθανές μελλοντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης, η S&P έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της εταιρείας λόγω της ικανότητάς της να λαμβάνει έγκαιρα και αποδοτικά μέτρα ακόμα και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss