Μυτιλήνη και Σαντορίνη στα πρώτα 100 μνημεία παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς

Το απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης και η ηφαιστειακή καλδέρα της Σαντορίνης στα πρώτα 100 μνημεία παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς.

Σήμερα 6 Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα γεωποικιλότητας και έγινε γνωστό ότι μεταξύ των θέσεων που αξιολογήθηκαν από Διεθνή Επιτροπή, στα πρώτα 100 μνημεία παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς περιλαμβάνονται δύο θέσεις από την Ελλάδα: Το απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης και η ηφαιστειακή καλδέρα της Σαντορίνης.
Η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών σε συνεργασία με την UNESCO ανέλαβε την πρωτοβουλία διαμόρφωσης καταλόγου με τις κορυφαίες περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό η Διεθνής Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς (ΙUGS-IGC) ανέλαβε την υλοποίηση ενός Διεθνούς Προγράμματος με σκοπό την καταγραφή και αξιολόγηση για την ανάδειξη των πρώτων 100 Μνημείων Γεωλογικής Κληρονομιάς. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Επιτροπή, ως Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς (IUGSGeologicalHeritageSite) ορίζεται μία περιοχή που φέρει γεωλογικά στοιχεία ή και γεωλογικές διεργασίες διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς ή και έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη των Γεωεπιστημών στο πέρασμα του χρόνου.

Το απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης αποτελεί διατηρητέο μνημείο της Φύσης. Ο φάκελος υποψηφιότητας υποβλήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και προετοιμάστηκε από επιστημονική ομάδα από τον καθηγητή Ν. Ζούρο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), τον καθηγητή Ν. Σουλακέλλη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), και τους Δρ. Η. Βαλι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss