Νάτριο και αλάτι. Οι δύο όψεις του νομίσματος

Όλοι γνωρίζουμε ότι για κάθε τι υπάρχει ένα μέτρο. Και η τήρηση του μέτρου είναι ο χρυσός κανόνας. Και όταν μιλάμε για το Νάτριο και το αλάτι ίσως έχουμε το καλύτερο παράδειγμα.
Νάτριο ο ρόλος του στον οργανισμό μας
Από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το νάτριο. Ο συγκεκριμένος ηλεκτρολύτης, που χημικά ανήκει στα μέταλλα, ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στα κύτταρα και κατ’ επέκταση στο σώμα και αποτρέπει την απώλεια νερού. Απομακρύνει την περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα από τον οργανισμό, ταυτόχρονα κάνοντας το ανθρώπινο σώμα ηλεκτρικά αγώγιμο και άρα επιτρέπει τη νευρική λειτουργία. Συμβάλλει στη μυϊκή σύσπαση αποτρέποντας τις κράμπες, βοηθώντας στη μυοσκελετική κίνηση. Ως εκτ τούτου, ωφελεί τη λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον, αποτελεί βασικό μέρος σε ενζυμικές διαδικασίες.
Το νάτριο είναι συστατικό των τροφίμων που καταναλώνουμε, υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα ζωικά τρόφιμα (κυρίως στο κόκκινο κρέας) και στα τυριά παλαιωμένου τύπου.
Είναι όμως βασικό υλικό και στη βιομηχανία, αφού αποτελεί τόσο βελτιωτικό γεύσης, όσο και συντηρητικό των τροφών. Συνεπώς, τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος του στην παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής όπως πολυβιταμίνες και πρωτεΐνες σε σκόνη.
Χλωριούχο νάτριο – αλάτι
Το νάτριο δημιουργεί συνδεδεμένο με το χλώριο σχηματίζει χλωριούχο νάτριο, γνωστότερο ως αλάτι. Υπολογίζεται ότι 1 γρ. Αλατιού αποδίδει 0,4 γρ. Νατρίου. Υπάρχουν διάφορα είδη αλάτων στη φύση που όμως όλα περιέχουν τη συγκεκριμένη ένωση, με μικρές διαφορές ως προς την περιεκτικότητα σε άλλα μέταλλα.
Το ευρέως χρησιμοποιούμενο αλ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss