Νέα κυβερνοεπίθεση στην Ευρώπη. Δανία, Βρετανία, Ουκρανία και Ρωσία σε κλοιό

Δεν έχουν τέλος οι κυβερνοεπιθέσεις το τελευταίο διάστημα, με τους χάκερς να έχουν στήσει «χορό» προκαλώντας σύγχυση σε εταιρίες , Μέσα ενημέρωσης, πολιτικά πρόσωπα ακόμη και κυβερνήσεις.  

Τελευταίο θύμα χάκινγκ φέρεται να έπεσε η ναυτιλιακή εταιρεία A.P. Moller-Maersk που εδρεύει στη Δανία ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στο σύστημα πληροφορικής της.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η βλάβη προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση»είπε μια εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι έχουν πληγεί τα συστήματά της σε πολλές περιοχές όπου διατηρεί γραφεία.

Λίγο νωρίτερα η Maersk με μήνυμά της στο Twitter ανέφερε ότι τα συστήματά της έχουν πέσει “σε πολλές τοποθεσίες” και ότι ερευνά την υπόθεση.

Στο στόχαστρο των χάκερς βρέθηκε και η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία παγκοσμίως, η Βρετανική WPP, η οποία ανέφερε πως έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ένας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι έχει πληγεί η εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο ιστότοπός της δεν ήταν διαθέσιμος.

Η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, η Rosneft, έκανε γνωστό ότι οι διακομιστές της χτυπήθηκαν από κυβερνοεπίθεση ευρείας κλίμακας, αλλά δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή της.

Επίθεση δέχτηκαν επίσης το κυβερνητικό δίκτυο πληροφορικής στην Ουκρανία, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov. Για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε ο ιός Petya.A, ένα «λυτρισμικό» (ransomware) που μπλοκάρει τον υπολογιστή και τον απελευθερώνει μόνο όταν ο χρήστης πληρώσει λύτρα, ανακοίνωσε η ουκρανική επιχείρηση Novaia Potchta, η οποία «βρίσκεται προσωρινά σε αδυναμία να παράσχει υπηρεσίες στους πελάτες της». Σχολιάζοντας την κυβερνοεπίθεση, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, τη χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου. «Ήταν μια επίθεση άνευ προηγουμένου αλλά οι ειδικοί μας κάνουν τη δουλειά τους και προστατεύουν τις υποδομές στρατηγικής σημασίας. Τα σημαντικά συστήματα δεν έχουν πληγεί», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια επίθεση «παρόμοια με εκείνη στη Maersk». Ανέφερε ότι έχει πληγεί «μία διεθνής εταιρεία», αποφεύγοντας όμως να την κατονομάσει.

Σύμφωνα εξάλλου με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια παρόμοια επίθεση αναφέρθηκε επίσης στη γαλλική βιομηχανία Saint-Gobain.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss