Νέα μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας με παρέμβαση της ΕΕ

Με μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της θα ανταμειφθεί η Ελλάδα εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση της ερχόμενης εβδομάδας, η πρώτη της απλής μεταπρογραμματικής εποπτείας, που συνδέεται, όμως, με τα 22 προαπαιτούμενα – υπόλοιπα της ενισχυμένης εποπτείας.

Συγκεκριμένα, εφόσον η έκθεση των θεσμών είναι θετική, η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει όχι μόνο την τελευταία δόση των περίπου 650 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPS και ANFAS), αλλά και την οριστική διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2% που είχε επιβληθεί σε δάνειο του 2012 από τον EFSF, το οποίο πληρώνεται σταδιακά και αντιστοιχεί συνολικά σε 5,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ, σε παρούσα αξία αντιστοιχεί σε 3,5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που εφαρμόζεται μετά την έξοδο από το μνημόνιο το 2018, η Ελλάδα απαλλασσόταν από την καταβολή αυτού του επιτοκιακού περιθωρίου, μαζί με την επιστροφή των SMPS και ANFAS. Ετσι, η κάθε «δόση» ελάφρυνσης έφθανε τα περίπου 760 εκατ. ευρώ κάθε φορά.

Την τελευταία τέτοια δόση θα την πάρει η Ελλάδα, σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, έως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, όμως, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διαγραφεί και το υπόλοιπο των οφειλών λόγω επιτοκιακού περιθωρίου, που εκτείνονται στα επόμενα χρόνια και το οποίο ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ. Αυτό θα συνιστά έτσι μια σημαντική ελάφρυνση χρέους. Το αίτημα έχει τεθεί και εξετάζεται θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες.
Το επιτοκιακό αυτό περιθώριο του 2% επεβλήθη σε δάνειο 11 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από τον EFSF για να επαναγοράσει ομόλογα 31 δισ. ευρώ του PSI, σβήνοντας έτσι χρέος 20 δισ. ευρώ. Οπότε το 2% επιβάρυνε κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ τον χρόνο τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου.

Η αξιολόγηση, ωστόσο, που έχει ξεκινήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και πραγματοποιείται σε επίπεδο επικεφαλής την ερχόμενη Τρίτη έχει μεγάλες απαιτήσεις. Εκτός από την κατάθεση ενός προσχεδίου προϋπολογισμού, συμβατού με το Σύμφωνο Σταθερότητας, απαίτηση την οποία πιθανότατα καλύπτει το προσχέδιο της περασμένης Δευτέρας, τα 22 προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν επίσης μεταξύ άλλων τα εξής:

Πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και ουσιαστική μείωση των άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών. – Λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss