Νέα θεραπεία για τον καρκίνο δίνει ελπίδα στους ασθενείς που δεν έχουν πια επιλογές

Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς που είναι ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία, ανακάλυψαν οι γιατροί.

Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να στοχεύσει και να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα και μπορεί να σώσει ζωές όταν άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία, έχουν αποτύχει. Ωστόσο, δεν μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς και ορισμένοι όγκοι μπορούν να εξελιχθούν για να αντισταθούν σε αυτό.

Ογκολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν μια θεραπεία με δύο άξονες, ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με γουαδεσιταβίνη, το οποίο είναι ένα νέο πειραματικό φάρμακο που μπορεί να αναστρέψει την αντίσταση του καρκίνου στην ανοσοθεραπεία. Οι ασθενείς που αναμενόταν να πεθάνουν αφού εξάντλησαν όλες τις θεραπευτικές επιλογές, επιβίωσαν πολύ περισσότερο, με τη χρήση της νέας θεραπείας.

Ο συνδυασμός του pembrolizumab, ενός ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου, και της γουαδεσιταβίνης, ενός παράγοντα υπομεθυλίωσης DNA επόμενης γενιάς, σταμάτησε την εξέλιξη του καρκίνου σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών που συμμετείχαν στην πρώιμη φάση της 1ης δοκιμή. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Ο διπλός συνδυασμός θα μπορούσε να γίνει ένα αποτελεσματικό νέο όπλο ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου, δήλωσαν ειδικοί στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Royal Marsden Foundation NHS.

Οι ασθενείς στη δοκιμή, από το νοσοκομείο Royal Marsden και University College του Λονδίνου, περιελάμβαναν εκείνους με καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του εντέρου.

«Πιστεύω ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σχετικά με αυτή τη δοκιμή είναι ότι χρησιμοποιήσαμε πολλές διαφορετικές μεθόδους για να αναζητήσουμε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, δείχνοντας σθεναρά ότι επηρεαζόταν από τη συνδυαστική θεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Johann de Bono. Ο καθηγητής πειραματικής ιατρικής για τον καρκίνο στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και σύμβουλος ιατρός ογκολόγος στο Royal Marsden, πρόσθεσε: «Μακροπρόθεσμα ελπίζουμε ότι εάν αυτές οι επιδράσεις επιβεβαιωθούν σε άλλες ομάδες ασθενών και μελλοντικές μελέτες, η γουαδεσιταβίνη και το pembrolizumab θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από την αντίσταση στην ανοσοθεραπεία που βλέπουμε σε πάρα πολλούς τύπους καρκίνου».

Η μελέτη χρησιμοποίησε pembrolizumab και γουαδεσιταβίνη για τη θεραπεία 34 καρκινοπαθών, 30 από τους οποίους αναλύθηκαν οι όγκοι τους για ανοσολογική δραστηριότητα και ανάπτυξη καρκίνου. Κάθε τρεις εβδομάδες για τρία χρόνια, έκαναν ένεση γουαδεσιταβίνης για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες – και πεμπρολιζουμάμπης την πρώτη από αυτές τις ημέρες.

Το Pembrolizumab είναι ένα φάρμακο αναστολέας του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου που έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχές στη θεραπεία μιας σειράς καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα και του δέρματος. Ωστόσο, οι όγκοι μπορεί να αναπτύξουν αντίσταση σε αυτό και ορισμένοι ασθενείς που αρχικά ωφελούνται, να αρρωστήσουν τελικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του theguardian η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Anna Minchom, κλινική επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και σύμβουλος ιατρός ογκολόγος στο Royal Marsden, δήλωσε: «Η ανοσοθεραπεία έχει δείξει μεγάλες πιθανότητες ώστε να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν λειτουργεί καλά σε όλους τους καρκίνους και οι καρκίνοι συχνά μπορούν να γίνουν ανθεκτικοί. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να είναι ένας τρόπος για να στοχεύσουν τον καρκίνο τους ακόμη και αφού σταματήσει να ανταποκρίνεται στην ανοσοθεραπεία» τόνισε.

Η γουαδεσιταβίνη μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτή η αντίσταση, ανακάλυψαν γιατροί, ερευνητές και επιστήμονες που συμμετείχαν στη δοκιμή.

Από τους 30 ασθενείς που συμμετείχαν στη νέα θεραπεία, στο 37% η νόσος σταμάτησε την πορεία της, χωρίς εξέλιξη του όγκου για 24 εβδομάδες ή περισσότερο. Τα τρία πέμπτα της ομάδας (60%) ήταν ανθεκτικά στην ανοσοθεραπεία πριν από τη δοκιμή. Από αυτούς, σχεδόν τέσσερις στους 10 (39%) δεν αρρώστησαν μετά τη λήψη του συνδυασμού φαρμάκων.

Η νέα θεραπεία φαίνεται ιδιαίτερα ευεργετική για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Από αυτούς που ήταν ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία, οι μισοί είχαν τον έλεγχο της νόσου τους για 24 εβδομάδες ή περισσότερο.

Η Alison Sowden, 61 ετών, από το Ντόρσετ, διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα πριν από τέσσερα χρόνια και της είπαν ότι είχε έναν χρόνο ζωής, αλλά στη συνέχεια έλαβε pembrolizumab για τρία χρόνια. Τώρα είναι απαλλαγμένη από καρκίνο.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει πιθανότητα ο καρκίνος μου να επανέλθει και να αναπτύξει αντίσταση στη θεραπεία, επομένως είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικές προσπάθειες που στοχεύουν στην αναστροφή της αντίστασης του καρκίνου στην ανοσοθεραπεία», είπε η ασθενής και συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι αυτός ο νέος πειραματικός συνδυασμός φαρμάκων θα φτάσει τελικά στην κλινική και θα βοηθήσει άτομα που έχουν αναπτύξει αντοχή στην πεμπρολιζουμάμπη».

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss