Nissan: Αντλεί έμπνευση για τα μελλοντικά της σχέδια από ιππότες και ασπίδες

Προηγμένη τεχνολογία με διαχρονικό Ιαπωνικό σχεδιασμό

Οι θεμελιώδεις αρχές του αυτοκινήτου έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, για περισσότερο από έναν αιώνα.

Με την προσεχή μαζική υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων, ανοίγονται νέες ευκαιρίες για να ανακαλύψουμε, εκ νέου, τους τρόπους κατασκευής και διαμόρφωσης των αυτοκινήτων και την ενσωμάτωσή τους στη ζωή μας.

Η επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλάζει επίσης την γλώσσα επικοινωνίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, γεγονός που γίνεται φανερό στο Ariya Concept, που παρουσίασε η Nissan στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του  Tokyo.

Ένα μοντέλο με απλή και δυνατή σύγχρονη αισθητική που λέγεται Timeless Japanese Futurism, εκπεφρασμένη από την εμπρόσθια “ασπίδα”.

Το Ariya Concept είναι το πρώτο παράδειγμα μιας εντελώς νέας κατεύθυνσης σχεδιασμού για την εταιρεία. Διαθέτει ευρύχωρη καμπίνα με προηγμένη τεχνολογία και αμάξωμα που αναδεικνύει  την καθαρή φύση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου η παραδοσιακή ανοικτή μάσκα δεν είναι απαραίτητη, όπως συμβαίνει στα αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα.  Ως αποτέλεσμα, οι σχεδιαστές μπόρεσαν να πειραματιστούν με τον σχεδιασμό τη “υπογραφής” V-motion, δημιουργώντας την “ασπίδα”.

Οι παραδοσιακές χειροποίητες ασπίδες που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν στις μάχες, συνδυάζουν την λειτουργικότητα με τον σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας ισχυρά υλικά με περίπλοκα σχέδια που αποσκοπούν στην επικοινωνία του γοήτρου και της ισχύος. Η ασπίδα στο Ariya Concept μοιράζεται την ίδια λογική, προσφέροντας πολύ περισσότερα από την αισθητική μιας μάσκας. Η τελική εμφάνιση και η εφαρμογή της “ασπίδας” στο όχημα δεν είναι μόνο εντυπωσιακή, αλλά και επιτρέπει στην προηγμένη τεχνολογία, που “κρύβεται” πίσω από αυτή,  να λειτουργεί μέσω των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών της, χωρίς παρεμβολές.

“Αντικαταστήσαμε τη συμβατική μάσκα με αυτό που αποκαλούμε «ασπίδα», ένα εκφραστικό πλαίσιο με μια καινοτόμο 3-D υφή που ξεπερνά τα συνηθισμένα διακοσμητικά, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την τεχνολογία που κρύβεται μέσα στο όχημα”, δήλωσε ο Alfonso Albaisa, σχεδιαστής της μάρκας. “Στην  συγκεκριμένη περίπτωση, ένας αισθητήρας ραντάρ  σε συνδυασμό και με άλλες τεχνολογίες είναι αυτές που βοηθούν το πρωτότυπο να «διαβάσει» τον δρόμο και να απεικονίσει  πράγματα που ο οδηγός δεν μπορεί να δει.”

Προηγμένη τεχνολογία με διαχρονικό Ιαπωνικό σχεδιασμό

Το Ariya Concept είναι η απόλυτη έκφραση ελευθερίας στον σχεδιασμό. Η πλατφόρμα του ηλεκτρικού πρωτοτύπου, επέτρεψε νέες προσεγγίσεις στα υπάρχοντα εξαρτήματα, καταργώντας θεμελιώδεις περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι παραδοσιακές γρίλιες σε ένα όχημα εσωτερικής καύσης σχεδιάζονται και μορφοποιούνται στην λογική να διατηρήσουν ένα επιθυμητό επίπεδο ψύξης για το σύστημα ψύξης του κινητήρα του αυτοκινήτου, όπως και να είναι αρκετά ανθεκτικές σε αντικείμενα που τυχαίνει να τις χτυπήσουν στον δρόμο. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτές οι λειτουργικές πτυχές περιορίζουν τον σχεδιασμό, την εμφάνιση και την αισθητική.

Δεδομένου ότι το Ariya Concept  δεν έχει κινητήρα, μια μάσκα με την παραδοσιακή έννοια θα ήταν περιττή. Οι σχεδιαστές αποφάσισαν να “επανατοποθετήσουν” σε αυτόν τον χώρο έναν νέο τύπο μετώπης. Για τον λόγο αυτό, κατασκευάστηκε  η “ασπίδα” ως ενιαίο κομμάτι του αυτοκίνητου, με γεωμετρικό παραδοσιακό Ιαπωνικό μοτίβο, που συνθέτει μια νέα έκφραση στο ηλεκτρικό όχημα,  ενώ ταυτόχρονα υπαινίσσεται το J-DNA (Ιαπωνικό DNA) της μάρκας.

Η “απαθανάτιση” αυτής της ακινησίας ήταν μια πρόκληση από μόνη της. Η σχεδιαστική ομάδα έπιασε δουλειά δοκιμάζοντας κάθε στοιχείο της “ασπίδας”, από το πάχος του υλικού μέχρι την ποσότητα μεταλλικών νιφάδων στο χρώμα, προκειμένου να “αναδυθεί” το μοτίβο kumiko. Προκειμένου να προστατευθεί η ασπίδα και η τεχνολογία από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τα υλικά που μπορεί να την χτυπήσουν στον δρόμο,  οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν το ίδιο ανθεκτικό πολυκαρβονικό υλικό που συναντάται στους προβολείς του αυτοκινήτου. Ήθελαν η ασπίδα όχι μόνο να είναι αρκετά ανθεκτική, αλλά και να δείχνει εκπληκτική, να αγκαλιάζει τις αεροδυναμικές διαστάσεις και να ενσωματώνει πλήρως τη νέα σχεδιαστική γλώσσα του διαχρονικού ιαπωνικού φουτουρισμού της εταιρείας.

Ένα πρωτότυπο για το κοντινό μέλλον

Το Ariya Concept ενσωματώνει το όραμα Intelligent Mobility , όπου η ηλεκτροκίνηση και η «ευφυΐα» του οχήματος θα προσφέρουν απρόσκοπτη και εξατομικευμένη ταξιδιωτική εμπειρία, χωρίς ατυχήματα ή επιβλαβείς εκπομπές. Η νέα φιλοσοφία σχεδιασμού το υποστηρίζει αυτό ευθέως, συνδυάζοντας την προηγμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της συνδεσιμότητας ασφάλειας και της διεπαφής ανάμεσα στον άνθρωπο και την μηχανή, με μια Ιαπωνική μινιμαλιστική προσέγγιση που προσαρμόζεται απρόσκοπτα στον τρόπο ζωής του εκάστοτε ιδιοκτήτη.

Η ασπίδα του Ariya Concept ξεχωρίζει ως ένας από τα πρωταρχικά στοιχεία και θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο αυτοκίνητο που θα κυκλοφορήσει στους δρόμους. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που δείχνει  έτοιμο να κυκλοφορήσει  στους δρόμους του Τόκιο, του Λονδίνου ή οποιασδήποτε μεγάλης μητρόπολης.

Τα πρωτότυπα αυτοκίνητα ανέκαθεν αποτελούσαν ένα εργαλείο που βοηθούσε στην “απεικόνιση” του μέλλοντος. Στην περίπτωση του Ariya Concept, αποκαλύπτεται και πως θα λειτουργούν τα μελλοντικά αυτοκίνητα.

Νίκος Τσάδαρης

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss