Nord Stream – Αποκάλυψη CNNi: Στίγμα πλοίων του ρωσικού ναυτικού κοντά στα σημεία των διαρροών

Ρωσικά υποβρύχια εντοπίστηκαν επίσης κοντά στην περιοχή των διαρροών του Nord Stream 

Την αποκάλυψη ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στις διαρροές των αγωγών Nord Stream και πιθανόν προκάλεσαν τις υποθαλάσσιες εκρήξεις, κάνει σήμερα το CNNi, επικαλούμενο δύο δυτικούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και μία ακόμη πηγή με γνώση στο ζήτημα.
Είναι ασαφές αν τα πλοία είχαν κάποια εμπλοκή με τις εκρήξεις αυτά, υποστήριξαν οι πηγές αυτές, είναι ωστόσο ένας από τους πολλούς παράγοντες που ερευνώνται.

Υποβρύχια της Ρωσίας εντοπίστηκαν επίσης κοντά στην περιοχή των διαρροών την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε ακόμη μια από τις πηγές.

Οι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη σαφή εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη, λίγες ημέρες μετά τις εκρήξεις που, όπως όπως αποκάλυψαν σήμερα Σουηδός αξιωματούχος, προκάλεσαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς, δύο στην οικονομική ζώνη της Δανίας και δύο στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας.

Το λιμενικό της Σουηδίας δεν μπόρεσε να διευκρινίσει για ποιο λόγο εντοπίστηκε πιο αργά η τέταρτη διαρροή, ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σουηδικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή αυτή βρίσκεται στον Nord Stream 2.
Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει “σθεναρή” απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.
Ρωσικά πλοία επιχειρούν συχνά στην περιοχή, σύμφωνα με έναν Δανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος υπογράμμισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά.
Παρόλα αυτά, η ρωσική δραστηριότητα στην περιοχή προκαλεί επιπλέον υποψίες πόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς θεωρείται ο μόνος παίκτης στην περιοχή που θεωρείται ότι διαθέτει τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο για να προκαλέσει ηθελημένες βλάβες στους αγωγούς.

Τις έρευνες για τον εντοπισμό της αιτίας των διαρροών έχουν αναλάβει από κοινού Δανοί και Σουηδοί, με τη Γερμανία να δηλώνει την Τετάρτη ότι θα συνδράμει στις έρευνες.
Η Δανία, η οποία ηγείται των ερευνών έχει ανακηρύξει μια αποκλειστική ζώνη πέντε ναυτικών μιλίων και no-fly-zone ενός χιλιομέτρου, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.
To Κρεμλίνο απέρριψε την Τετάρτη τις υπόνοιες περί δολιοφθοράς ως «αναμενόμενα βλακώδει …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss