Nord Stream – Αποκάλυψη για το σαμποτάζ: «Οι Ρώσοι έβαλαν τις βόμβες όταν τον κατασκεύασαν»

Οι εκτιμήσεις της Δύσης κάνουν λόγο για σίγουρη δολιοφθορά της Ρωσίας στον Nord Stream, με Ουκρανό ειδικό μάλιστα να αναφέρει ότι η Ρωσία είχε προνοήσει να καταστρέψει τον αγωγό σε περίπτωση πολέμου

Απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ του αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ο Ουκρανός, ειδικός επί της κατασκευής αγωγών και πρώην πρόεδρος της εταιρίας φυσικού αερίου Naftogaz, Αντρί Κομπόλιεφ.
Ο ίδιος όμως φέρνει στην επιφάνεια ένα διαφορετικό σενάριο για τον τρόπο που εκτελέστηκε το σαμποτάζ, λέγοντας ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που κατέστρεψε τον αγωγό, είχε τοποθετηθεί από τους Ρώσους κατά την κατασκευή του.

Όπως αναφέρει ο Κομπόλιεφ αυτή η μέθοδος χρησιμοποιούταν από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, την οποία φυσικά και κληρονόμησε η Ρωσία. Όπως τονίζει, ο ίδος σύμφωνα με την ΕΡΤ «τότε ήταν σύνηθες σε κάθε έργο κρίσιμης υποδομής να τοποθετείται εκρηκτικός μηχανισμός, προκειμένου να μπορεί να καταστραφεί γρήγορα σε περίπτωση πολέμου. Έτσι εξηγείται και το γεγονός, ότι δεν επλήγη αγωγός που δεν κατασκευάστηκε από τους Ρώσους», λέει ο Κομπόλιεφ. Θυμίζει επίσης ότι στην τελευταία φάση κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 είχαν αποχωρήσει όλες οι δυτικές, εταιρίες εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων και ο αγωγός αποπερατώθηκε μόνο από ρωσικά κατασκευαστικά πλοία.
«Οι αγωγοί στη Βαλτική Θάλασσα εποπτεύονται καλύτερα από κάθε άλλον. Έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες για τη ροή αερίου, οι οποίοι επιτρέπουν στους Ρώσους να επιτηρούν το υποθαλάσσιο περιβάλλον των αγωγών. Στην αποπεράτωση του αγωγού από το πλοίο Akademik Tscherskij προσέγγισαν στρατιωτικά πλοία και εκφόρτωσαν υλικό. Αυτό είναι επιβεβαιωμένο, όπως και ότι τα πλοία αυτά του πολεμικού ναυτικού είναι εξειδικευμένα σε σαμποτάζ σε ανοιχτή θάλασσα», λέει ο Κομπόλιεφ. Αποκλείει να είναι έργο άλλης χώρας. «Αφού οι αγωγοί είναι τόσο καλά φρουρούμενοι από τους Ρώσους, πώς θα μπορούσε να προσεγγίσει κάποιος άλλος, χωρίς να γίνει αντιληπτός;», αναρτιέται ο Κομπόλιεφ.

Μία τέτοια επιχείρηση δολιοφθοράς, λέει ο Oυκρανός ειδικός, δεν πρέπει να έχει οπωσδήποτε την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα μπορούσε να είναι έργο των μυστικών υπηρεσιών FSB. Όσο για το μέγεθος των πληγμάτων, εκτιμά ότι η βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί και μάλιστα σχετικά γρήγορα. «Αυτά που ακούγονται, ότι οι αγωγοί έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είναι ανοησίες», λέει. «Για την επισκευή τους δεν θα χρειαστεί παραπάνω από ένας μήνας …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss