Νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι για παιδιά και ενήλικες ασθενείς με σοβαρές παθήσεις

Μέσα στους επομένους μήνες ξεκινάει το πρόγραμμα Hospital@home για παιδιατρικούς και ενήλικες ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. 

Ογκολογικοί ασθενείς θα μπορούν να κάνουν χημειοθεραπείες στο σπίτι τους ενώ παιδιά και ενήλικες με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα που απαιτούν την υποστήριξη ενός ή περισσότερων οργάνων με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογίας, θα έχουν ασφαλή νοσοκομειακή φροντίδα στο δωμάτιο του σπιτιού τους. Το καινοτόμο αυτό μοντέλο υπηρεσιών υγείας, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ οίκον νοσηλείας, που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τίτλο “Το Σύστημα Υγείας στην εποχή της 4ης ΒιομηχανικήςΕπανάστασης”.
Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιχορηγείται με 14 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται ότι εντός των επόμενων μηνών σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας, θα δημιουργηθούν αντίστοιχα κέντρα που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι. Την αρχή θα την κάνει το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» το οποίο ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ. Ασθενείς με καρκίνο, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους στο σπίτι τους, με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή.

«Σήμερα μπορούμε να ξανασχεδιάσουμε τις υπηρεσίες υγείας. Αυτή η συζήτηση προήλθε από τον καθηγητή κ. Ιωάννη Τσανάκα που κάνει την Παιδιατρική κατ’ οίκον νοσηλεία, και μου εξηγούσε την ιστορία ενός 12χρονου παιδιού, του Κωνσταντίνου, που ζούσε έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα υγιέστατο παιδί, που δυστυχώς προσβλήθηκε από μια σπάνια ασθένεια, η οποία τον ανάγκασε να μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο, μαζί με τους γονείς του, που δαπανούσαν πολλές ώρες στο νοσοκομείο. Εκεί λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα, πώς μπορούμε αυτό το παιδί να το νοσηλεύσουμε πιο κοντά στους φροντιστές του, στο σπίτι του. Ο κ. Τσανάκας μας εξήγησε όλο το επιστημονικό μοντέλο γύρω από την παιδιατρική κατ’ οίκον φροντίδα, που αφορά παιδιά που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι. Και αυτό σήμερα μπορεί να γίνει με ασφάλεια μέσω αυτού του προγράμματος» ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα της κατ΄οικον νοσηλείας αποτελείται από τέσσερα υποέργα:

1. Αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου: το ισχύον θεσμικό πλα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss