Novartis: Μίζες – μαμούθ

Για δωροδοκίες που φθάνουν τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ στο σκάνδαλο Novartis, καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που κατέθεσαν στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς με τα 40 εκατομμύρια, να φέρεται ότι έχουν διακινηθεί πριν το 2010, για την αγορά εμβολίων.

Οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων θεωρούνται αξιόπιστες από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς φέρονται ότι είχαν γνώση του τρόπου που μεταφέρονταν οι μίζες.

Συνολικά οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι, πλην των 3 προστατευομένων, των οποίων οι μαρτυρίες  είναι κεκαλυμμένες, όπως λέει δικαστική πηγή, προκειμένου να προστατευτεί η ζωή τους.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, συνολικά στο κουβάρι με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών  φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών εν γένει υπολογίζεται σε 23 δις ευρώ από το 2000 ως το 2015 ενώ για την Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δις ευρώ.

Οι διαστάσεις του σκανδάλου

Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κατέστησαν σαφές πως η συγκεκριμένη υπόθεση ουδόλως αμελητέα είναι. Ο Σταύρος Κοντονής, που γενικώς «μετράει» τα λόγια του, έκανε λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο», εξηγώντας πως φαρμακευτικές εταιρείες παράνομα υπερκοστολογούσαν φάρμακα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Περισσότερο… γλαφυρός ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελλόπουλος, που χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss