Oι κβαντικοί υπολογιστές της IBM ολοκληρώνουν πλέον ορισμένες εργασίες σε ώρες, αντί για μήνες

Τα συστήματα αυτά λαμβάνουν και κάποια βοήθεια από συμβατικούς υπολογιστές

Παρότι οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν σημειώσει πρόοδο, απέχουν ακόμη πολύ από το να αναλάβουν τα ηνία από τους συμβατικούς υπολογιστές, σε ορισμένες καταστάσεις. Η IBM, όμως, δεν αποκλείεται να τους κατέστησε πρακτικότερους. Η εταιρία, πρωτοπόρος στον τομέα των υπολογιστών, βρήκε τρόπο να συνδυάσει ένα νέο περιβάλλον εκτέλεσης προγραμμάτων, το Qiskit, ισορροπώντας μεταξύ των “κλασικών” και των κβαντικών υπολογιστικών μεθόδων, προκειμένου να πετύχει 100 φορές συντομότερους χρόνους ολοκλήρωσης εργασιών οι οποίες ακολουθούν τη μέθοδο της εξεύρεσης λύσης μέσα από διαδοχικούς υπολογισμούς και αποκλεισμούς. Διαδικασίες που χρειάζονταν μήνες, πλέον θα ολοκληρώνονται μέσα σε κάποιες ώρες, ανέφερε η IBM.

Το Qiskit από μόνο του επιτρέπει σε περισσότερα κυκλώματα να τρέχουν με “πολύ ταχύτερο” ρυθμό και έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης κβαντικών προγραμμάτων, ώστε να μπορούν να τα εκτελούν άλλοι χρήστες. Όμως, μεταφορτώνει παράλληλα αυτά τα προγράμματα σε συμβατικά μηχανήματα, τα οποία είναι τοποθετημένα δίπλα στις κβαντικές συσκευές. Και, για να προλάβουμε τυχόν ενστάσεις, είναι θεμιτό αυτό, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνεται η καθυστέρηση στην επικοινωνία του υπολογιστή ενός χρήστη με το κβαντικό μικροτσίπ.

Η ΙΒΜ εκτιμά πως το Qiskit θα διατεθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2021. Ο οδικός του χάρτης περιλαμβάνει και τη διαχείριση από κβαντικά συστήματα ενός ευρύτερου φάσματος κυκλωμάτων και κατ’ επάκταση ενός ευρύτερου φάσματος υπολογιστικών προκλήσεων, μέχρι το 2022. Νέα συστήματα ελέγχου και βιβλιοθήκες, που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2023, θα επιτρέψουν στην ΙΒΜ να πετύχει το στόχο της, που είναι η λειτουργία συστημάτων στα 1000 ή και περισσότερα qubits, φέρνοντας την εταιρία κοντύτερα στο “κβαντικό πλεονέκτημα”, δηλαδή στην επίτευξη μιας τεχνολογίας που θα μπορεί να χειρίζεται μερικά τουλάχιστον έργα αποδοτικότερα ή οικονομικότερα από ό,τι τα παραδοσιακά συστήματα.

Η εταιρία έσπευσε να επισημάνει πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Συνέκρινε την τρέχουσα κβαντική τεχνολογία με τους πρώτους υπολογιστές, με μηχανήματα δηλαδή τα οποία απαιτούσαν συχνό προγραματισμό και χρειάζονταν πάρα πολύ χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσουν υπολογισμούς που πλέον φαντάζουν παιδαριώδεις. Ιδανικά, το Qiskit, σε συνδυασμό με βελτιωμένες υλοποιήσεις, θα οδηγήσουν σε μια εποχή όπου ο καθένας θα μπορεί να αξιοποιεί τους κβαντικούς υπολογιστές, έστω κι αν αυτό θα συμβαίνει μέσω μιας απομακρυσμένης κεντικής μονάδας.   

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss