Λίγες ημέρες μετά από το περιστατικό που αποκάλυψε σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος τις πληγές της Δημοκρατίας και στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την 47η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί επίσημα απαντήσεις παρά μόνο «διαρροές» ο Ιάσονας Αποστολόπουλος βρέθηκε στο ΚΟΝΤΡΑ24 και μίλησε για όλα αυτά που έχει δει με τα μάτια του στη Μεσόγειο.

Ο διασώστης που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για το ανθρωπιστικό του έργο κληθείς να απαντήσει αν σώσει το λιμενικό ναυαγούς είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις το λιμενικό όχι μόνο δεν σώζει ναυαγούς, αλλά τους δημιουργεί. «O κόσμος το ‘χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι κυρία Γιάμαλη. Αυτή τη στιγμή έχουν βγει ανακοινώσεις, έχουμε μαρτυρίες από δεκάδες πρόσφυγες, έχουμε βίντεο από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως BBC, CNN, Deutche Welle. Έχουμε πολύ επιθετικές ανακοινώσεις ακόμα και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που όλα μιλάνε για μια εντελώς οργανωμένη και συστηματική πρακτική των ελληνικών αρχών, ειδικά από τον Μάρτιο του 2020, όπου έχει αυξηθεί δραματικά η βία που ασκείται στους/στις αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να έχουν στα ελληνικά εδάφη» είπε.

«Μάλιστα έχουμε ένα πρωτοφανές, ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο, όπου ένα λιμενικό σώμα, όχι μόνο δεν διασώζει ναυαγούς, όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά τους δημιουργεί από το μηδέν (σ.σ. δημιουργεί ναυαγούς το ίδιο το λιμενικό). Δηλαδή έχουμε περιπτώσεις όπου έλληνες λιμενικοί με το που εντοπίσουν ανθρώπους να έχουν ήδη φτάσει στα ελληνικά νησιά, όχι μόνο δεν τους καταγράφουν όπως οφείλουν να κάνουν, αλλά τους κρατάνε προσωρινά σε μυστικά μέρη και το βράδυ με την απειλή των όπλων τους βάζουν μέσα σε πλωτές σκηνές –τα λεγόμενα liferaft- τους ρυμουλκούν και τους πετάνε στα ανοιχτά της θάλασσας χωρίς μηχανή, χωρίς πηδάλιο, με την προοπτική το κύμα να τους σπρώξει στα τουρκικά ύδατα» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, τον Οκτώβρη έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα επαναπροώθησης στο Αιγαίο, κοντά στην Κρήτη, το οποίο έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Το ελληνικό λιμενικό σταμάτησε ένα ψαράδικο με 200 πρόσφυγες, εκ των οποίων 40 παιδιά, τους βάλαν μέσα σε πλωτές σκηνές και τους παρατήσανε ακυβέρνητους στα τουρκικά ύδατα» κατήγγειλε.

«Η “καινοτομία” της κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2020 και μετά είναι ότι έχουμε ανθρώπους να φτάνουν στα ελληνικά νησιά και να εξαφανίζονται» κατήγγειλε ακόμα, προσθέτοντας ότι «βάρκες φτάνουν, άνθρωποι εξαφανίζονται» είναι τα πρωτοσέλιδα στα διεθνή πρακτορεία. Ακόμα και η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ λέει “λάβαμε κλήσεις από πρόσφυγες αλλά μετά εξαφανίστηκαν”. Απαγάγονται άνθρωποι και εξαφανίζονται με έναν σχεδόν βιομηχανικό τρόπο. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι έχουν γίνει τρεις αστυνομικές επιχειρήσεις στην Λέσβο ενάντια σε διασώστες και αλληλέγγυους τον τελευταίο έναν χρόνο; Γιατί γίναν τώρα που υποτίθεται δεν έχουμε αφίξεις και δεν γίνονταν το 2015 που είχε χιλιάδες ΜΚΟ η Λέσβος και χιλιάδες πρόσφυγες να έρχονται; Γιατί δεν θέλουν καταγραφή και μάρτυρες στις επαναπροωθήσεις».

Ο Ι. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό Τύπο, επισημαίνοντας ότι για να ενημερωθεί κανείς για το τι συμβαίνει πραγματικά στη Μεσόγειο θα πρέπει να σπεύσει σε μεγάλα ξένα Μέσα.«Τις περισσότερες φορές κατάσχουν τα κινητά, καταστρέφοντάς τα σαν αποδεικτικό στοιχείο, ενώ οι αρχές συστηματικά παρενοχλούν τους αλληλέγγυους στη Λέσβο, οπότε λιγοστεύουν δραματικά οι μάρτυρες που μπορούν να τεκμηριώσουν μια τέτοια κατάσταση. Παρόλα αυτά το θέμα έχει γίνει πάρα πολύ γνωστό, αλλά στην Ελλάδα έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα με τον Τύπο. Έχει πέσει μια ταφόπλακα σιωπής στον Ελληνικό Τύπο και νομίζω ότι ιστορικά μιλώντας, το μέγεθος ενός εγκλήματος φαίνεται και από την τεράστια διαφορά δημοσιογραφικής κάλυψης ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνω τι συμβαίνει στη χώρα μου από το BBC και τους NEW YORK TIMES. Αυτό θυμίζει άλλα καθεστώτα».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ι. Αποστολόπουλου στο ΚΟΝΤΡΑ24:

Ας δούμε τι σημαίνει «πολιτική υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιάσονας Αποστολόπουλος προχώρησε τις τελευταίες ώρες και σε μια ανάρτηση αναδεικνύοντας τι σημαίνει έμπρακτα η «πολιτική υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων» που επικαλείται ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μπογδάνος.

Η ανάρτηση του:

Ας δούμε πλέον ξεκάθαρα τι σημαίνει «πολιτική υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων» την οποία εγώ-ο ανθέλληνας- επέκρινα επιθετικά.
Στην ερώτηση, ποιος άνθρωπος μπορεί να βάζει μωρά σε μια σχεδία και να τα παρατάει στην θάλασσα, η απάντηση είναι, τα όργανα της πολιτείας.
Μήπως το BBC είναι και αυτό πράκτορας των Τούρκων; Μήπως οι New York Times είναι διακινητές προσφύγων;
Άραγε η Deutsche Welle, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) που καταγγέλλουν τα εγκλήματα στα ελληνικά σύνορα, έχουν όλοι αυτοί συνωμοτήσει ενάντια στο αθώο ελληνικό κράτος;
Ό,τι βλέπουμε σε αυτό το βίντεο συνιστά απόπειρα ανθρωποκτονίας, απαγωγές, βασανιστήρια, άρνηση διάσωσης, έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή, παράνομη απέλαση, βίαιη εκδίωξη, που όταν γίνονται συστηματικά και σκόπιμα απέναντι σε αμάχους, εν καιρώ ειρήνης, συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα μηνύθηκε φέτος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ενώ συνολικά εκκρεμούν 5 ακόμα υποθέσεις στο ΕΔΑΑ
————————————————————————