O Λόρενς της Αραβίας, τα stress tests και η Worth Constructions

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Stress test χωρίς… στρες

Παραδοσιακά μόνο η ιδέα των stress tests ήταν αρκετή για να προκαλέσει ταχυπαλμία στους τραπεζίτες. Το προβληματικό περιβάλλον στην οικονομία σε συνδυασμό με τους σκελετούς που έκρυβαν στις ντουλάπες τους έκαναν κάθε επίσκεψη των ελεγκτών να μοιάζει με εφιάλτη. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα στο παρελθόν είχε χρειαστεί «μαγείρεμα», αλλά και λίγη βοήθεια από τον επόπτη για να αποφευχθούν ατυχήματα. Τα πράγματα όμως άλλαξαν, οι συνθήκες βελτιώθηκαν –έστω και με τη βοήθεια της ΕΚΤ– ενώ οι σκελετοί στη ντουλάπα έχουν μειωθεί κατά πολύ. Έτσι οι τραπεζίτες δεν ιδρώνουν καν ενόψει της Παρασκευής, όταν και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου των stress tests. Εξάλλου, είτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, είτε μέσω ομολόγων είχαν φροντίσει να κάνουν έγκαιρα τα κουμάντα τους και πλέον μπορούν να σχεδιάσουν απρόσκοπτα τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Αποδυναμώνοντας τη γραφειοκρατία

Όσο πιο δυνατή είναι η κυβέρνηση, τόσο πιο αδύνατη η γραφειοκρατία. Έχοντας τη ρήση αυτή στο νου, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει σε στοχευμένες αναθέσεις σε ιδιώτες, συγκεκριμένων έργων που οι δημόσιες υπηρεσίες θα χρειάζονταν αρκετό χρόνο για να φέρουν εις πέρας. Ενδεικτικά, στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο ανέθεσε στην κατασκευαστική συμβουλευτική εταιρεία Worth Constructions -εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στην έκδοση αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών – την επεξεργασία και αξιολόγηση της ορθότητας, της ωριμότητας και της πληρότητας των φακέλων, αιτημάτων και τεχνικών δελτίων για έργα που σχετίζονται με την αποκατάσταση ζημιών σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, η τεχνική εταιρεία ανέλαβε και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής σε τεχνικά θέματα σχετικά με τον προσδιορισμό έργων αποκατάστασης και ανασυγκρότησης μετά από θεομηνίες κα για λοιπά τεχνικά θέματα στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Η Worth Constructions, ωστόσο, θα έχει και πρόσθετα καθήκοντα. Θα μετέχει σε συναντήσεις με τοπικούς φορείς, συναρμόδια υπουργεία και λοιπούς φορείς για θέματα έργων αποκατάστασης –αποζημίωσης από φυσικές καταστροφές και έργων υποδομής για πρόληψη φυσικών καταστροφών, ενώ σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής θα προχωρεί στη διατύπωση προτάσεων αναφορικά με την ιεράρχηση προτεραιοτήτων ως προς την κατανομή των διαθέσιμων πόρων για σημαντικά έργα σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Σε μια εποχή που οι φυσικές καταστροφές και ειδικά οι πυρκαγιές (όπως η χθεσινή στη Σταμάτα και στο Διόνυσο) αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών για «τεχνική θωράκιση» παραπέμπει στη ρήση του Ιπποκράτη « το προλαμβάνειν καλύτερο του Θεραπεύειν».

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ο… Λόρενς της Αραβίας

Τα «σπασμένα» του… Λόρενς της Αραβίας, κατά κόσμον Αλέξανδρου Εξάρχου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Άκτωρ, πληρώνει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και αυτό γιατί η εταιρεία πληροφορήθηκε από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ότι η κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε η Άκτωρ για την εκτέλεση της «χρυσής γραμμής» στη Ντόχα του Κατάρ θα πρέπει να πληρώσει 98,5 εκατ. ευρώ σε υπεργολάβο. Το έργο ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2020, δηλαδή επί της διοίκησης Εξάρχου και οι… περιπέτειες στην Αραβία κοστίζουν στην εταιρεία 31,5 εκατ. δολάρια. Πάντως η νυν διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν ανησυχεί, καθώς αφενός το πρόστιμο είναι μαχητό, ενώ από αντίστοιχη διαιτησία στην Αλβανία κατοχυρώθηκαν υπέρ της πάνω από 25 εκατ. δολάρια.

Χρυσό ενοίκιο 85.000 ευρώ

Όπως είχε προαναγγείλει η στήλη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό με έγγραφες προσφορές για τη δωδεκαετή μίσθωση χώρου γραφείων ελάχιστης συνολικής μικτής επιφάνειας 3.600 τ.μ. για τη στέγαση των υπηρεσιών της. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού το ανώτατο μηνιαίο μίσθωμα δεν θα ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ μηνιαίως. Το προσφερόμενο ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται έως 500 μέτρα από το μικρό δακτύλιο της Αθήνας και επιπλέον σε απόσταση 500 μέτρων, το ανώτερο, από σταθμό του Μετρό. Το ακίνητο θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε χώρους αρχειοθέτησης, συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, χώρους αποθήκευσης, καθώς και χώρους εξυπηρέτησης μηχανογραφικού κέντρου. Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, η ύπαρξη χώρων στάθμευσης, υπαίθριου ή ημιυπαίθριου χώρου, φυσικού αερίου, ενεργητικής πυροπροστασίας αντλιοστασίου και δεξαμενής πυρόσβεσης, θα συνυπολογιστεί θετικά. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Τετάρτη 15-09-2021. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν 49 ημέρες στη διάθεσή τους για να υποβάλλουν προσφορές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss