Ο Χαρούκι Μουρακάμι δωρίζει τη δισκοθήκη και τα αρχεία του

Ο διάσημος σύγχρονος συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι ανακοίνωσε ότι θα δώσει στο Πανεπιστήμιο Waseda στο Τόκιο τα λογοτεχνικά του αρχεία και την δισκοθήκη του, ώστε αυτά να μην διασκορπιστούν μετά τον θάνατό του και παράλληλα οι ερευνητές να έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν το έργο του.

“Είναι σχεδόν 40 χρόνια που γράφω και έχω συγκεντρώσει ένα σωρό από χειρόγραφα, έγγραφα αποκόμματα εφημερίδων που πλέον δεν έχω θέση να τα διατηρώ ούτε στο σπίτι μου, ούτε στο γραφείο μου”, εξήγησε ο 69χρονος μυθιστοριογράφος σε μια εξαιρετικά σπάνια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, Κυριακή, την πρώτη τα τελευταία 37 χρόνια στην Ιαπωνία.

“Δεν έχω παιδιά και μετά τον θάνατό μου θα με ενοχλούσε όλα να σκορπιστούν δεξιά και αριστερά. Συνεπώς, εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησα θα ασχοληθεί με τα αρχεία μου”, πρόσθεσε ο Μουρακάμι, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

“Το γεγονός ότι αυτό θα χρησιμεύσει στους Ιάπωνες και στους ξένους που θέλουν να πραγματοποιήσουν έρευνα για το έργο μου, με χαροποιεί αφάνταστα”, είπε διευκρινίζοντας ότι θα ήθελε επίσης τα αρχεία του να αποτελέσουν σημείο πολιτιστικών ανταλλαγών”.

Τα μυθιστορήματα, διηγήματα και δοκίμια του Μουρακάμι έχουν μεταφραστεί σε 50 και πλέον γλώσσες και σημειώνουν μεγάλη διεθνή επιτυχία. Ο ίδιος αναγνωρίζεται ως σπουδαίος μεταφραστής αμερικανών συγγραφέων, μια απαραίτητη εργασία όπως δηλώνει: “αν είχα μείνει μόνο στη γιαπωνέζικη λογοτεχνία, νομίζω ότι θα είχα πάθει ασφυξία”.

Ωστόσο “η Ιαπωνία είναι ο καλύτερος τόπος για τα αρχεία αυτά”, διευκρίνισε, παρότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του πέρασε πολλά χρόνια στο εξωτερικό, κυρίως στις ΗΠΑ.

Λάτρης της μουσικής ο Μουρακάμι, ο οποίος γράφει ακούγοντας Μπετόβεν, Μπρας, Μίλερ, Στραβίνσκι αλλά και τζαζ και αναφέρεται σε μουσικά έργα σε όλα τα μυθιστορήματά του, σκοπεύει να αφήσει στο Waseda τη δισκοθήκη του που αποτελείται από 10.000 δίσκους βινυλίου και μάλιστα φαντάζεται να δίδονται εκεί μουσικές συναυλίες ή κόσμο που θα πηγαίνει να ακούσει ένα πρόγραμμα του Μουρακάμι. “Με μεγαλύτερη φροντίδα συλλέγω τους δίσκους παρά τα βιβλία”, δηλώνει.

Παρότι απαγορευόταν η μαγνητοσκόπησή της, η συνέντευξη Τύπου ήταν ένα γεγονός από μόνο του, επιβεβαιώνοντας ότι ο συγγραφέας, υποψήφιος πάμπολλες φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, εμφανίζεται όλο και περισσότερο δημόσια.

Ο Μουρακάμι, ο οποίος στη ζωή του απέφευγε τη δημοσιότητα, χωρίς να εμφανίζεται ποτέ στην τηλεόραση και σπάνια να παραχωρεί συνεντεύξεις στον Τύπο, τους τελευταίους μήνες παρουσίασε δύο ραδιοφωνικές εκπομπές κατά τη διάρκεια των οποίων μιλούσε μόνο για μουσική και αφηγείτο προσωπικές του εμπειρίες σε σχέση με τα αγαπημένα του κομμάτια.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss