Ο Καραγκιόζης αφήνει για λίγο τον μπερντέ για χάρη του κινηματογράφου

Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος
09/12/2022 14:17

Εδώ και λίγες ημέρες ο λαϊκός και εθνικός μας ήρωας ο Καραγκιόζης, θα εμφανίζεται και στις μεγάλες αίθουσες αφού γίνεται κινηματογραφικό αστέρι και μάλιστα τρισδιάστατο. Μια πολύ ωραία κίνηση που σίγουρα οι νοσταλγοί των προηγούμενων δεκαετιών θα «αγκαλιάσουν».Με αφορμή την κινηματογραφική εμφάνιση του Καραγκιόζη μιλούν στο Newsbomb.gr άνθρωποι που η ζωή τους όλη είναι πίσω από το μαγικό μπερντέ. Ο Κώστας Σπυρόπουλος και ο Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου καταθέτουν τη δική τους οπτική, που είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ήταν από αυτούς που στήριξαν τον Καραγκιόζη σε δύο πολύ μεγάλες δυσκολίες: στην οικονομική κρίση και στην πανδημία.Ο ήρωας που μεγάλωσε τους γονείς των γονιών μας και ακόμα πιο παλιούς, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις οθόνες τώρα που ο ηλεκτρονικός εθισμός κερδίζει (δυστυχώς) έδαφος στα παιδιά. Όμως ο Καραγκιόζης μαζί με τα κολλητήρια, την Αγλαΐα και τον υπόλοιπο θίασο τούς φωνάζει να τον δουν όταν βγαίνει από την παράγκα.

Ο Καραγκιόζης και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του θεάτρου σκιών

Ο αγαπημένος ήρωας όλων των Ελλήνων
Εδώ και δεκαετίες ο Καραγκιόζης είναι ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων. Ο Κώστας Σπυρόπουλος υπογραμμίζει πως ο Καραγκιόζης δεν είναι μόνο ένας ήρωας αλλά είναι και κομμάτι αναπόσπαστο του ελληνικού πολιτισμού. Ειδικότερα σημειώνει:«Ο Καραγκιόζης είναι ο εθνικός μας ήρωας! Ο Καραγκιόζης είναι ο Έλληνας, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Το “μυστικό” αυτού του ήρωα είναι ότι βρίσκεται παντού. Σχολιάζει την επικαιρότητα. Μπορεί να συνυπάρξει. Αυτό είναι το μεγάλο ατού του. Το λέω συνέχεια αυτό… Ο Καραγκιόζης είναι ο συνδετικός κρίκος του παλαιού με το νέο… Του χθες με το σήμερα… Αναδύθηκε από το λαό, για να μείνει στο λαό… Για να λέει όλα όσα ο λαός δεν μπορεί να πει… Για να φέρνει το χαμόγελο στα χείλη του κάθε ανθρώπου. Είναι ολόκληρος ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας!».
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου υπογραμμίζει μιλώντας στο Newsbomb.gr πως ο Καραγκιόζης είναι ο εκπρόσωπος του Έλληνα σε όλα τα επίπεδα.«Ο Καραγκιόζης είναι η “φωνή” του Έλληνα, είναι ο ίδιος ο λαός! Με όλα του τα κουσούρια, με όλες του τις αρετές, ο λαός που περικλείει ένα μεγάλο μέγεθος καλοσύνης, κάποια στιγμή την μπαγαμποντιά αλλά και την πονηριά. Αλλά που μπορεί και αλλάζει και αυτός καθώς αλλάζει και ο Έλληνας μέσα στον χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Σπυρόπουλος σε μια προσέγγιση πιο καλλιτεχνική κρατώντας τον Καραγκιόζη

Κίνηση ΜΑΤ ο κινηματογραφικός Καραγκιόζης
Η παρουσία του Καραγκιόζη στους κινηματογράφους αυτή την περίοδο θα τον συστήσει στα μικρά παιδιά. Από αυτή την περιπέτεια ο Καραγκιόζης και η παρέα του μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν.
«Ο κόσμος προχωράει η τεχνολογία εξελίσσεται και μαζί με αυτή πρέπει να εξελίσσεται και το θέατρο σκιών. Στόχος είναι να έχει στοιχεία του “σήμερα”, να εξελιχθεί χωρίς να χάσει την φόρμα του», λέει στο Newsbomb.gr o Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου.Από την πλευρά του ο Κώστας Σπυρόπουλος αναφέρει: «Ό,τι γίνεται για τον Καραγκιόζη μας, μόνο καλό μπορεί να προκαλέσει. Άλλωστε, δεν έχει καμία σχέση το ζωντανό παραδοσιακό, θέατρο σκιών με τον κινηματογράφο… Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, θα έλεγα. Ίσα ίσα που πιστεύω πως θα ωθήσει το κοινό που ακόμα δεν έχει παρακολουθήσει από κοντά θέατρο σκιών, να το κάνει! Ο Καραγκιόζης βρίσκεται παντού. Γιατί όχι και στην οθόνη του κινηματογράφου;».

Ο Κώστας Σπυρόπουλος επί τω έργω

Στην εποχή του ηλεκτρονικού εθισμού
Χωρίς αμφιβολία πλέον η οθόνη κερδίζει τις εντυπώσεις. Τα μικρά παιδιά (όπως και όλοι μας) φλερτάρουν με τον ηλεκτρονικό εθισμό. Ο Καραγκιόζης ο οποίος κατάφερε και επιβίωσε πολέμων, πανδημίας και άλλων κακουχιών, πώς τον αντιμετωπίζει; Είναι μια μάχη δύσκολη, είναι μια μάχη που πρέπει να την κερδίσει για να διαδώσει και στις νέες γενιές, τη σκέψη του, τη φαντασία του, το πάθος του. Τι λένε στο Newsbomb.gr οι καραγκιοζοπαίχτες.
Ο Κώστας Σπυρόπουλος τοποθετείται επί του θέματος λέγοντας: «Η πιο δύσκολη μάχη του είναι αυτή! Αλλά για αυτό είμαστε εδώ, για να τη δώσουμε! Είμαστε εδώ για να διασώσουμε και να διαδώσουμε αυτή την τέχνη. Πάντα βαλλόταν ο Καραγκιόζης, πολύ παλαιότερα από τον βουβό κινηματογράφο, αργότερα από τον κλασικό κινηματογράφο, αλλά στάθηκε όρθιος σε κάθε περίπτωση!
Ο Καραγκιόζης δε γίνεται να υπάρξει χωρίς να είναι πίσω από τον μπερντέ, το λευκό πανί. Μετά ξεφεύγουμε. Ο Καραγκιόζης δεν είναι απλό θέατρο αλλά Θέατρο Σκιών. Αυτό τον ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα θεάματα. Όσο υπάρχουν τα παιδιά, θα ζει και θα βασιλεύει και ο Καραγκιόζης».
Στην ίδια πλεύση κινείται και η άποψη του Παναγιώτη Χατζηαναγνώστου: «Ο Καραγκιόζης έχει συνηθίσει στις μάχες αυτές με σύμμαχό του πάντα τον σημερινό λόγο, τη σύγχρονη ύπαρξή του, τον αυτοσχεδιασμό του, που τον καθιστούν πάντα διαχρονικό και αγαπητό στις ψυχές των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Αυτή είναι άλλωστε η επιτυχημένη συνταγή που πρέπει να ακολουθήσει ένας καλός Καραγκιοζοπαίχτης σήμερα για να αποδώσει έναν σημερινό “ζωντανό” Καραγκιόζη».

Ο Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου επί τω εργω

Οι οικογένειες απολαμβάνουν τον Καραγκιόζη
Ο Καραγκιόζης και οι υπόλοιποι ήρωες που τ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss