Ο Τριντό κατηγορεί την Κίνα για «επιθετική» εκλογική παρέμβαση

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό κατηγόρησε την Κίνα ότι προσπαθεί να παρέμβει στις εκλογές της χώρας.

Ο Τζάστιν Τριντό κατηγόρησε το Πεκίνο ότι παίζει «επιθετικά παιχνίδια» με τις δημοκρατίες και ότι στοχεύει τους καναδικούς θεσμούς.
Η καταγγελία του σημειώθηκε καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν ένα «λαθραίο δίκτυο» υποψηφίων που υποστηρίζονται από το Πεκίνο στις πρόσφατες εκλογές. Τουλάχιστον 11 υποψήφιοι υποστηρίχθηκαν από την Κίνα στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2019, σύμφωνα με πληροφορίες στον Τριντό.

Επικαλούμενος ανώνυμους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Global News ανέφερε ότι το Πεκίνο είχε διοχετεύσει χρήματα στους υποψηφίους και ότι Κινέζοι πράκτορες είχαν ενεργήσει ως σύμβουλοι εκστρατείας σε πολλούς υποψηφίους.
Σε μια περίπτωση, η χρηματοδότηση ύψους 250.000 δολαρίων Καναδά κατευθύνθηκε μέσω του γραφείου ενός επαρχιακού βουλευτή με έδρα το Οντάριο. Η επιχείρηση, η οποία φέρεται να κατευθύνθηκε από το προξενείο της Κίνας στο Τορόντο, προσπάθησε επίσης να τοποθετήσει στελέχη στα γραφεία των υπηρετούντων βουλευτών σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν την πολιτική, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Επίσης διαπιστώθηκαν προσπάθειες για «διαφθορά» πρώην Καναδών αξιωματούχων σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν επιρροή στους πολιτικούς κύκλους. Η απόπειρα παρέμβασης πιστεύεται ότι είχε στόχο και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα – το Φιλελεύθερο κόμμα του Τριντό και το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό κόμμα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η επέμβαση ήταν επιτυχής.

Κινέζοι αξιωματούχοι στον Καναδά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις της Global News σχετικά με τους ισχυρισμούς. «Λάβαμε σημαντικά μέτρα για να ενισχύσουμε την ακεραιότητα των εκλογικών μας διαδικασιών και των συστημάτων μας και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καταπολέμηση της εκλογικής παρέμβασης, κατά της ξένης παρέμβασης των δημοκρατιών και των θεσμών μας», είπε ο Τριντό στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
«Δυστυχώς, βλέπουμε χώρες, κρατικούς παράγοντες από όλο τον κόσμο, είτε είναι η Κίνα είτε άλλοι, να συνεχίζουν να παίζουν επιθετικά παιχνίδια με τους θεσμούς μας, με τις δημοκρατίες μας», πρόσθεσε. Οι αναφορές έρχο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss