Ο Τσίπρας, ο Ανδρουλάκης και ο «μισός Δούρειος Ίππος» των Βρυξελλών

Η Κουμουνδούρου επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη, με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της απλής αναλογικής, επικεντρώνοντας τα «πυρά» του προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νέους συσχετισμούς στο εγχώριο πολιτικό τοπίο φαίνεται πως δημιουργεί το Qatar Gate. Το χάσμα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γιγαντώνεται, αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να αναδιατυπώνει -μερικώς- τη τακτική του «Δούρειου Ίππου» στην υπόθεση Καϊλή, στέλνοντας μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος του.
Παράλληλα, φρόντισε να αποφύγει τη συναναστροφή με τον Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μην ρίξει «νερό στον μύλο» της Πειραιώς, που τον κατηγορεί ως παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη, με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της απλής αναλογικής, επικεντρώνοντας τα «πυρά» του προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο «μισός Δούρειος Ίππος»

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που η Εύα Καϊλή ενεπλάκη στο σκάνδαλο των Βρυξελλών, το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να τη διαγράψει, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να αποτινάξει από πάνω του κάθε σχέση με τη μέχρι πρότινος συντρόφισσα του.

Μάλιστα, έσπευσε να τη χαρακτηρίσει «Δούρειο Ίππο» της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, που μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, μίλησε για «αστειότητες». Τα όσα μεσολάβησαν αυτή την εβδομάδα, μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο το χάσμα που χωρίζει την Πειραιώς από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Συνυπολογίζοντας την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, από την ΕΥΠ, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, που ισχυρίζονται ότι το «γυαλί» ανάμεσα στις δύο πλευρές, έχει «ραγίσει» οριστικά.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι πιθανότητες δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού που θα αποτελείται από αυτά τα δύο κόμματα, είναι -αυτή τη στιγμή- περιορισμένες, κάτι που κάνει τον Αλέξη Τσίπρα να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.
Παρ’ όλα αυτά, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως αναπροσαρμόζει την τακτική του «Δούρειου Ίππου», έστω και μερικώς. «Προφανώς δεν καθοδήγησε η Νέα Δημοκρατία την κ.Καϊλή να κάνει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, αλλά την καθοδήγησε το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη σε κάθε της κίνηση για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ήταν σκιώδης εισηγήτρια. Αυτό το έχει καταγράψει πολλές φορές ο διεθνής Τύπος», σημείωσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Εσωκομματικά μηνύματα
Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, φρόντισε να στείλει σαφέστατα μηνύματα με τους αποδέκτες να βρίσκονται εντός του κόμματος. Η ανοχή στην «παραφωνία», πια, δείχνει να έχει τελειώσει οριστικά. Όποιος βρίσκεται εκτός επίσημης γραμμής, θα αντιμετωπίζεται με αμείλικτη σκληρότητα.
«Η Εύα Καϊλή πρόδωσε τους χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης και οφείλει να παραδώσει την έδρα της. Η αντίθετη άποψη, που άκουσα να διατυπώνεται ακόμη και με νομικούς όρους, είναι απαράδεκτη και θολώνει το μήνυμα μας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «η ρήξη με τις εξαρτήσεις και τα συμφέροντα και είμαι αποφασισμένος αυτόν το δρόμο να τον διανύσω μέχρι τέλους αντιμετωπίζοντας όποιο εμπόδιο εμφανίζεται σε αυτή την προσπάθεια. Ακόμη και αν βρίσκεται μέσα στον ίδιο μας τον χώρο».
Οι δύο παραπάνω αναφορές δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας. Όσοι έχουν προσωπική ατζέντα, δεν θα είναι ευπρόσδεκτη στη Χαριλάου Τρικούπη.
Αποστάσεις από Τσίπρα
Στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκονταν στο Στρασβούργο, διότι είχε υποχρεώσεις ως ευρωβουλευτής.
Παρά το γεγονός ότι ήταν ήδη εκτός Ελλάδας, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής για Αθήνα και να μην διασχίσει οδικώς τη διαδρομή που χωρίζει τη γαλλική πόλη, από την βελγική πρωτεύουσα, όπου θα διεξάγονταν, την Πέμπτη, η προπαρασκευαστική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η κίνηση αυτή, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Και η απάντηση πως είχε συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την Παρασκευή, ενόψει της ψήφισης του Προϋπολογισμού, δεν φάνηκε καθόλου πειστική.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να παραστεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μην βρεθεί ούτε για μία στιγμή με τον Αλέξη Τσίπρα (που παρακολουθεί τις εργασίες του ΕΣΚ ως παρατηρητής).
Άλλωστε, η κυβέρνηση τον κατηγορεί για «παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ» και η κοινή τους παρουσία στην καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία, θα έριχνε ακόμα περισσότερο «νερό στον μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας».
Ο Τσίπρας περιμένει στη γωνία
Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφύγει τη σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ, για την υπόθεση Καϊλή. Άφησε ορισμένες αιχμές εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss