Όχι προσευχές και hashtags – Να 5 πράγματα που μπορείς να κάνεις *άμεσα* για τον Αμαζόνιο

Μόνο θλίψη και απογοήτευση μπορεί να νιώθει κανείς βλέποντας τις εικόνες από την ανείπωτη οικολογική καταστροφή σε μία από τις μεγαλύτερες πηγές οξυγόνου για τον πλανήτη μας, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Τα αίτια της καταστροφής είναι πολυποίκιλα και το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουν ως κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από στάχτες, ενώ θέση στο ζήτημα έχουν πάρει προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, όπως ο Emmanuel Macron, αλλά και από το χώρο του θεάματος όπως ο Leonardo DiCaprio και η Madonna. #PrayforAmazonia είναι το hashtag το οποίο εμφανίζεται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες στα Social Media. Αυτή ακριβώς ήταν και η αφορμή που με έκανε να διερωτηθώ αν υπάρχει κάποιος πιο πρακτικός τρόπος να βοηθήσω να σωθεί το δάσος, πέραν από το να υιοθετήσω μια παθητική στάση που θα περιορίζονταν σε μερικά hashtag;

Μέσα από μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο, συνέλεξα ορισμένες ενέργειες στις οποίες καθένας μπορεί να προβεί προκειμένου να συμβάλει με τη σειρά του στην προστασία του Αμαζονίου. Κάποιες από τις ενέργειες αυτές έχουν άμεση επίδραση, κάποιες έμμεση, κάποιες απαιτούν χρόνο και χρήματα, κάποιες όχι. Κάθε μία από αυτές τις δράσεις όμως, είναι σε θέση να δώσει μία επιβεβαίωση για τον καθέναν ξεχωριστά, ότι δεν παρέμεινε άπραγος θεατής μπροστά στην καταστροφή:

1. Υπογραφή E – Petitions: 

Είναι γεγονός ότι αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα που φέρουν τέτοιου είδους αναφορές, ωστόσο είναι ο πλέον εύκολος τρόπος να συνδράμει κανείς στην προστασία του Αμαζονίου:

  • H πρώτη αναφορά είναι της Greenpeace και ζητάει από τον Bolsonaro (εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας) να σώσει το δάσος του Αμαζονίου και να προστατέψει τα εδάφη στα οποία διαμένουν φυλές ιθαγενών.
  • Η δεύτερη αναφορά ξεκίνησε από τον Gabriel Santos, έναν βραζιλιάνο δικηγόρο που ζει στην καρδιά του Αμαζονίου και ζητάει στήριξη προκειμένου να μπει επιτέλους ένα τέλος στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην περιοχή.
  • Η τρίτη και τελευταία αναφορά, αφορά έμμεσα τον Αμαζόνιο και ξεκίνησε στο World Economic Forum 2019. Σκοπό έχει να αναδείξει την ανάγκη δράσης της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ευρύτερη περιβαλλοντική κρίση από την οποία πλήττεται ο πλανήτης.

2. Δωρεές: 

Ο πλέον έμπρακτος τρόπος για να βοηθήσει κανείς στην αντιμετώπιση αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής, δεν είναι άλλος από το να στηρίξει οικονομικά οργανώσεις που έχουν αναλάβει την προστασία του δάσους του Αμαζονίου. Παραδείγματα τέτοιων οργανώσεων είναι τα ακόλουθα: 

  • Το Rainforest Action Network είναι μία περιβαλλοντική οργάνωση που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και ασχολείται με δράσεις που αφορούν την προστασία του κλίματος και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Το Rainforest Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ που επικεντρώνεται στην αγορά και προστασία τροπικών εκτάσεων με απώτερο σκοπό τη στρατηγική διατήρηση των απειλούμενων ειδών.
  • Το Amazon Watch είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1996 με στόχο την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και την προάσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών που βρίσκονται εκεί.
  • Το Rainforest Alliance είναι μία διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε τουλάχιστον 60 χώρες και επικεντρώνεται στην προστασία των δασών, της άγριας ζωής και των αυτοχθόνων πληθυσμών και στην προώθηση της βιώσιμης γεωργίας.
  • Το Amazon Aid Foundation είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση η οποία μέσω πολυμεσικού υλικού ενημερώνει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.
  • Το World Wide Fund (WWF), είναι ο πλέον γνωστός και διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός που εργάζεται με σκοπό την προστασία και τη διατήρηση της άγριας φύσης και τη μείωση του ανθρώπινου αντίκτυπου στο περιβάλλον.

3. Χρήση του Ecosia ως μηχανή αναζήτησης: 

Το Ecosia είναι μία δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο και μία κοινωνική επιχείρηση που εδρεύει στο Βερολίνο και προσφέρει τουλάχιστον το 80% των εσόδων της σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την αναδάσωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Υπολογίζεται ότι για κάθε 45 αναζητήσεις φυτεύεται και ένα δέντρο! Διατίθεται επίσης και σε εφαρμογή για το κινητό (Android και iOS).

4. Μείωση κατανάλωσης βοδινού κρέατος:

Ερευνητής της Greenpeace αναφέρει ότι η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζόνιου. Η μείωση κατανάλωσης βοδινού κρέατος μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, ενώ πιθανή θεωρείται ακόμη και η απαγόρευση εισαγωγής του από τη Βραζιλία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss