Οδηγία – σοκ από το Foreign Office προς τις βρετανικές επιχειρήσεις. Μην επενδύετε στην Ελλάδα

Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει «σοβαρές προκλήσεις ανταγωνιστικότητας», με δημόσιο χρέος που παραμένει «εξαιρετικά υψηλό» και έναν τραπεζικό τομέα που είναι ακόμα «εύθραυστος», αναφέρει το Foreign Office σε ανανεωμένη συμβουλευτική έκθεσή του για βρετανικές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η βρετανική έκθεση σημειώνει ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από το 2010 και μετά είναι αργή, οι επενδύσεις έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης δεν έχει καταφέρει να αποδώσει σημαντικά έσοδα.

«Μετά από μία πρόσκαιρη οικονομική ανάκαμψη το 2014, η οικονομία διολίσθησε ξανά σε ύφεση το 2015, αλλά μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί το 2016», προσθέτει η βρετανική κυβερνητική έκθεση για την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, αναφέρεται ότι αν και υπάρχει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια εξαρτώνται από το μηχανισμό ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ρευστότητα.

Γίνεται αναφορά στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και στη διατήρηση έως και σήμερα κάποιων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, με παραπομπή στην ειδική έκθεση του Foreign Office για τα capital controls στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2015, η οποία ανανεώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σε αυτή την ειδική έκθεση επισημαίνεται ο κίνδυνος καθυστερήσεων στη λήψη πληρωμών και προϊόντων από ελληνικές εταιρείες, αλλά και αντίκτυπου στη ζήτηση προϊόντων βρετανικών εταιρειών λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα. Συστήνεται ιδιαίτερα η αυξημένη προσοχή στη σύναψη και εκτέλεση συμβολαίων με ελληνικές επιχειρήσεις.

Η ανανεωμένη έκθεση παραπέμπει επίσης στην πάγια ταξιδιωτική σύσταση για την Ελλάδα που αναφέρεται σε «γενική απειλή» από την τρομοκρατία, στην πραγματοποίηση τακτικών απεργιών και διαδηλώσεων, αλλά και στη «δραματική» αύξηση του αριθμού των προσφύγων σε ορισμένα νησιά.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss