Oι διπλωματικές διεργασίες εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Πολλές είναι οι διπλωματικές διεργασίες που γίνονται ενόψει της Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα όλους τους ηγέτες και εκπροσώπους των χωρών που θα συναντήσουν εκεί τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών.
Αν σε κάτι όμως συμφωνούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είναι ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση μεταξύ τους, όπως επίσης ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο.

Όμως οι Αμερικανοί διαμηνύουν ότι θέλουν τον διάλογο, θέλουν αποκλιμάκωση, διότι βλέπουν ότι εξαιτίας της τουρκικής ρητορικής οι σχέσεις των δυο συμμάχων μελών στο ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες. Το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων συζητήθηκε μεταξύ τους και διεμήνυσαν δημόσια ότι θέλουν τον διάλογο ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα και ότι οι όποιες διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Ο Δανός αξιωματούχος μάλιστα υπενθύμισε ότι έχει δημιουργηθεί ο μηχανισμός επίλυσης συγκρούσεων και περιμένουν να ενεργοποιηθεί και πάλι. Επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έβαλε και άλλη μια παράμετρο ότι οι σύμμαχοι αντιμετωπίζουν μια θεμελιώδη πρόκληση αυτή με τον πόλεμο στην Ουκρανία και άρα όλες οι δυνάμεις είναι επικεντρωμένες σε αυτή την κατάσταση.

Πάντως οι Αμερικανοί δεν έχουν ζητήσει και δεν έχουν πιέσει να υπάρξει καμία επίσημη ελληνοτουρκική συνάντηση, είτε στον ΟΗΕ, είτε στη Σύνοδο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα.
Έντονη είναι και η διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσει και ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιθυμεί μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στον περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.
Ο Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του την ερχόμενη Τρίτη και σύμφωνα με την Daily Sabah «θα δώσει μηνύματα στον κόσμο για πολλά κρίσιμα θέματα από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας έως τις αποστολές σιτηρών, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι την ένταση με την Ελλάδα. Θα μιλήσει επίσης για θέματα για τα οποία η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί ποτέ»
Αξίζει να σημειώσουμε ότι θα έχει προηγηθεί η συνάντηση το …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss