Οι… εκπλήξεις Μητσοτάκη: «Δεν πωλείται το λιμάνι της Αλεξ/πολης – Ξεκινάμε έρευνες για φυσικό αέριο»

Κινήσεις – ματ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και τις απειλές για έρευνες σε περιοχές του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου – Ο… αιφνιδιασμός με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σημαντικές ειδήσεις με γεωπολιτικές προεκτάσεις έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξή τους στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 το βράδυ της Δευτέρας.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άμεση διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στα νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ασχέτως της προσήλωσης στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, η χώρα μας οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Πώς όμως φτάσαμε στο επίπεδο ετοιμότητας για έρευνες; Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση κινήθηκε μεθοδικά και κυρίως αποφασιστικά, πραγματοποιώντας σειρά σημαντικών επαφών και διαβουλεύσεων. Τον Φεβρουάριο του 2022, η αρμόδια κρατική εταιρία ΕΔΕΥ ΑΕ, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο. Η επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνών έγινε ακόμα πιο σημαντική καθώς ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνσης των εργασιών. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της προόδου των έργων.

Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Μαϊο του 2022, η ΕΔΕΥ ταξίδεψε με τη σειρά της στις ΗΠΑ για να προβάλει την νέα της στρατηγική με όνομα Υδρογονάνθρακες 2.0. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγική της εταιρίας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Η θετική αποδοχή της ελληνικής στρατηγικής επιβεβαιώθηκε με τ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss