Οι κυρώσεις της Δύσης δεν βύθισαν τη Ρωσία – Τα στοιχεία για ΑΕΠ, ανεργία και πληθωρισμό

Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε 0,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αλλά οι κεφαλαιακές επενδύσεις, ένας από τους κύριους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης, αυξήθηκαν κατά 7,8%, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat.

Οπως γράφει το Reuters, τα δεδομένα του εξαμήνου θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαφώς καλύτερα απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς σε μια χώρα που αναλώνεται εδώ και έξι μήνες σε έναν πόλεμο φθοράς με αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες, και παρά τους φόβους ότι οι σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης θα γονάτιζαν την οικονομία της.
Η εξαρτώμενη από τις εξαγωγές ρωσική οικονομία παραμένει πράγματι σχετικά σταθερή, ωστόσο οι εκτιμήσεις των Δυτικών μεταθέτουν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Το 2022 η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά λιγότερο από 3%, δήλωσε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος αυτή την εβδομάδα, σε αντίθεση με προηγούμενη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας για συρρίκνωση πάνω από 12% – που θα ήταν η μεγαλύτερη από την κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Μόνο το δεύτερο τρίμηνο οι κεφαλαιακές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση έπειτα από αύξηση 12,8% το πρώτο τρίμηνο, με τους τομείς εξόρυξης και μεταποίησης να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης. Τα στοιχεία της Rosstat ανατρέπουν προβλέψεις ότι η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει φέτος υπό το βάρος των άνευ προηγουμένου δυτικών κυρώσεων, οι οποίες έχουν παγώσει περίπου τα μισά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας, καθώς οι υψηλότερες τιμές για εξαγωγές πετρελαίου και αερίου μετριάζουν τον αντίκτυπο.

Η επίσημη ανεργία διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 3,9% τον Ιούλιο, αλλά οι πραγματικοί μισθοί, προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, συρρικνώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι λιανικές πωλήσεις –ο δείκτης καταναλωτικής ζήτησης– μειώθηκαν κατά 8,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, έπειτα από πτώση 9,6% τον προηγούμενο μήνα.

Οι ρωσικές τιμές καταναλωτή εξακολούθησαν να υποχωρούν για όγδοη συνεχή εβδομάδα, μετά την απότομη αύξησή τους το πρώτο διάστημα που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss