Στη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα έμβρυα παραδοσιακά μεταφέρονται στη μήτρα 3 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Λόγω βελτιώσεων στις εργαστηριακές τεχνικές, αυτό είναι πλέον δυνατό και μετά από 5 ημέρες. Θεωρήθηκε ότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης. Μια μελέτη από το πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Radboud και το UMC του Άμστερνταμ δείχνει ότι η ημέρα της μεταφοράς δεν επηρεάζει το ποσοστό επιτυχίας της τροχιάς της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
1 στα 30 παιδιά στην Ολλανδία συλλαμβάνεται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ή εξωσωματικής γονιμοποίησης για συντομία. Σε αυτή τη διαδικασία, τα ωάρια γονιμοποιούνται έξω από το σώμα και αναπτύσσονται στο εργαστήριο για αρκετές ημέρες. Στη συνέχεια, 1 ή περισσότερα έμβρυα μεταφέρονται πίσω στη μήτρα και τα υπόλοιπα καταψύχονται. Παραδοσιακά, η εργαστηριακή φάση διαρκεί 3 ημέρες. Λόγω τεχνικών βελτιώσεων, η εμβρυομεταφορά είναι πλέον δυνατή και μετά από 5 ημέρες.
Η ιδέα είναι ότι μόνο βιώσιμα έμβρυα παραμένουν μετά από πέντε ημέρες, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αυτό αφήνει λιγότερα έμβρυα στην κατάψυξη. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι πιθανότητες επιτυχίας μετά την 1η μεταφορά είναι πράγματι υψηλότερες όταν αυτό πραγματοποιείται την 5η ημέρα παρά την 3η ημέρα.
Αλλά αυτές οι μελέτες δεν αξιολόγησαν τα αποτελέσματα ολόκληρης της πορείας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε μεταγενέστερης μεταφοράς κατεψυγμένων εμβρύων. Έρευνα του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου Radboud, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Amsterdam UMC, το αλλάζει αυτό.
Ίδιος αριθμός κυήσεων
Η μελέτη διεξήχθη σε 21 ολλανδικά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης σε περισσότερες από 1.200 γυναίκες. Τουλάχιστον 4 έμβρυα έπρεπε να είναι διαθέσιμα για μεταφορά 2 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Στις μισές γυναίκες, τα έμβρυα μεταφέρθηκαν την 3η ημέρα, στις άλλες μισές την 5η ημέρα.
Το αποτέλεσμα ήταν η πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης σε όλη την πορεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν το ίδιο και στις 2 ομάδες, περίπου 60%. Η ερευνήτρια Simone Cornelisse εξηγεί τα αποτελέσματα: «Τελικά, η εξωσωματική γονιμοποίηση αφορά μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη και όχι μόνο τις πιθανότητες επιτυχίας μετά την πρώτη μεταφορά. Στο εξωτερικό, όπου η φροντίδα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι ασφαλισμένη, οι κλινικές συχνά διαφημίζουν τα ποσοστά επιτυχίας τους από την πρώτη μεταφορά την 5η ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχουν μια ελλιπή αναπαράσταση της κατάστασης. Η μελέτη μάς δείχνει ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν επιλογή για τη στιγμή της μεταγραφής».
Προσωπική απόφαση
Άλλα αποτελέσματα από τη μελέτη μπορεί να επηρεάσουν αυτήν την επιλογή. Όπως και στην προηγούμενη έρευνα, υπήρχε μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης μετά την 1η μεταφορά την 5η ημέρα. Υπήρχαν επίσης λιγότερες αποβολές σε αυτή την ομάδα. Από την άλλη πλευρά, εάν τα έμβρυα μεταφέρονταν την 3η ημέρα, θα μπορούσαν να καταψυχθούν περισσότερα για μεταγενέστερη χρήση και ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν κάπως χαμηλότερος. Και οι δύο επιλογές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά δεν κάνουν καμία διαφορά στο συνολικό ποσοστό επιτυχίας.
«Είναι μια πολύ προσωπική απόφαση», λέει η κλινική εμβρυολόγος Liliana Ramos, μια από τις επικεφαλής της μελέτης. «Για μερικούς ανθρώπους, είναι πολύ σημαντικό να μείνουν έγκυες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για παράδειγμα εάν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη. Κάποιος άλλος αποδίδει μεγαλύτερη αξία σε μεγαλύτερο αριθμό κατεψυγμένων εμβρύων ή θέλει να διατηρήσει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού όσο το δυνατόν μικρότερη. Δεν υπάρχει καμία οδηγία σχετικά με την ημέρα της μεταφοράς. Επομένως, ένα ζευγάρι που θέλει να μείνει έγκυος πρέπει να το συζητήσει με τον γιατρό και να επιλέξει μαζί».
The post Οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης είναι ίδιες με την εμβρυομεταφορά την 3η ή την 5η ημέρα appeared first on Νέοι Γονείς.