Οι ταινίες της εβδομάδας (12/04/2018 – 18/04/2018)

Με τις διακοπές του Πάσχα να συνεχίζονται για πολλούς, με τον κινηματογράφο να περνάει το προηγούμενο πενθήμερο την μεγαλύτερή του κρίση (51.438 εισ. πανελλαδικά!!), οι εταιρίες διανομής “ξεφορτώνονται” ταινίες και ο θεατής χάνει τον μπούσουλα. Για τις 19/4, μάλιστα, προγραμματίζονται έντεκα κινηματογραφικές πρεμιέρες!

Η πλούσια κινηματογραφική εβδομάδα ξεκινά με τρείς – Made in France- ταινίες, και αν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποια αυτή δεν είναι άλλη απο την ζωή του διάσημου συγγραφέα Ρομέν Γκαρί όπως την αφηγήθηκε στην ομότιτλη αυτοβιογραφία του, με επίκεντρο την περιπετειώδη σχέση με τη μητέρα του, με τον τίτλο Η Υπόσχεση της Αυγής (La Promesse de l’ Aube), ενω η Isabelle Huppert μεταμορφώνεται από Madame Jekyl σε “Κυρία Hyde” δια χειρός Σερζ Μποζόν. Την γαλλική επέλαση κλείνει η ταινία Gaston Lagaffe, κωμωδία βασισμένη στον γνωστό καρτούν ήρωα.

Η πιο ενδιαφέρουσα όμως ταινία της εβδομάδας έρχεται απο τον Λίβανο (ήταν μάλιστα και υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας), με τον τίτλο Η Προσβολή (L’ Ιnsulte), όπου στη σημερινή Βηρυτό, μια προσβολή που ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, οδηγεί τον Τόνι, έναν Χριστιανό Λιβανέζο, και τον Γιάσερ, έναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα, να λύσουν τις διαφορές τους στο δικαστήριο. Η ταινία του Ζιάντ Ντουεϊρί που κέρδισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Καμέλ Ελ Μπάσα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2017.

Απο περιπέτεια μεριά έχουμε δυο πολύ δυνατές ταινίες, με τον Dwayne Johnson να παλεύει με τεράστια τέρατα στήν αναβίωση του arcade παιχνιδιού της δεκαετίας του ’80 Rampage, σε μια ταινία όπου το μέγεθος μετράει!, ενω η Noomi Rapace έρχεται αντιμέτωπη με την CIA, στήν ξεχασμένη στα ράφια ταινία (διανομής 2017), Unlocked του Michael Apted (Γορίλες στην Ομίχλη, The World is not Enough) και με all-star cast: Orlando Bloom, Michael Douglas, John Malkovich, Toni Collette κ.α.

Τον κατάλογο των νέων ταινιών κλείνει το Midnight Sun μια μοναδική ιστορία για τη δύναμη της θέλησης και του έρωτα, βασισμένη στο «Song of the Sun» του Νοριχίρο Κοϊζούμι.

 

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις νέες ταινίες της εβδομάδας:

 

L’ Ιnsulte

Λίγα λόγια για την ταινία: Στη σημερινή Βηρυτό, μια προσβολή που ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, οδηγεί τον Τόνι, έναν Χριστιανό Λιβανέζο, και τον Γιάσερ, έναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα, να λύσουν τις διαφορές τους στο δικαστήριο. Η δίκη διχάζει την κοινωνία του Λιβάνου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βάζουν φωτιά στην ήδη τεταμένη κατάσταση, και παλιές πληγές βγαίνουν στο προσκήνιο, όπως και τραυματικές αποκαλύψεις. Ο Τόνι και ο Γιάσερ καλούνται να επανεξετάσουν τις ζωές τους και τις προκαταλήψεις τους.

Άποψη: Ο Ζιάντ Ντουεϊρί σκηνοθετεί ενα δικαστικό δράμα, με την οποία έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του περασμένου φεστιβάλ Βενετίας (βραβείο Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Καμέλ Ελ Μπάσα) και έφτασε στην τελική πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, γεγονός που δεν έχει καταφέρει καμία άλλη ταινία από τον Λίβανο, ενω καταγράφει με σαφήνεια το άλυτο μεσανατολικό ζήτημα. Με την κινηματογράφισή του ο Ντουεϊρί και παρ’ολο που το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται μέσα στην αίθουσα ενός δικαστηρίου, αλλά χάρη σε ενα πολύ δεμένο σενάριο,μας ξεδιπλώνει την ιστορία της χώρας του, αποδίδοντας της όμως μια οικουμενική διάσταση, αφού καταγραφεί πώς τελικά οι όποιοι διχασμοί δεν έχουν καμία ουσιαστική αιτία, αρκεί όμως μια μικρή αφορμή για να γίνει η σπίθα φωτιά.

3/5

 

 

Madame Hyde

Λίγα λόγια για την ταινία: Η κυρία Τζέκιλ είναι μια ντροπαλή δασκάλα που περνάει δύσκολα εξαιτίας των συναδέλφων της αλλά και των μαθητών της. Μια νύχτα που βρέχει καταρρακτωδώς καθώς πραγματοποιεί ένα πείραμα στο εργαστήριο της, ένας κεραυνός την χτυπάει και πέφτει αναίσθητη. Όταν συνέρχεται νιώθει εντελώς διαφορετική και…η εμφάνιση της κυρίας Χάιντ σύντομα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις μεθόδους διδασκαλίας της κυρίας Τζέκιλ!

Άποψη: Άνευρη διασκευή στην γνωστή ιστορία του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, με την Isabelle Huppert μια πέρα για πέρα εκπληκτική ηθοποιός, να αναλώνεται σε γκροτέσκ μανιέρες, ενω ο Σερζ Μποζόν αντλεί απο την ιστορία μόνο τα ονόματα και την μεταμόρφωση της κεντρικής ηρωίδας του, μια μεταμόρφωση δε που εδώ υποστηρίζεται από ένα κακόγουστο οπτικό εφέ. Μόνη (κωμική) ανάσα, η φιγούρα του διευθυντή του σχολείου (ένας εκπληκτικός Romain Duris) που εργάζεται η ηρωίδα του Γάλλου δημιουργού, ο οποίος ενδιαφέρεται με ζήλο να φέρει (και οχι με απόλυτη επιτυχία) στο προσκήνιο το χάσμα γενεών – ειδικά σε ενα χώρο όπως αυτός της εκπαίδευσης – το οποίο όμως έχει άνισα αποτελέσματα και καταλήγει σε μια κακόγουστη φάρσα.

2/5

 

https://www.youtube.com/watch?v=0X9JSmTnx44

 

La Promesse de l’ Aube

Λίγα λόγια για την ταινία: Από την παιδική του ηλικία στην Πολωνία μέχρι στην εφηβική του ζωή στη Νίκαια, κι από εκεί στα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι και στην σκληρή του εκπαίδευση ως πιλότος κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η ταινία αφηγείται την ρομαντική ιστορία του Ρομέν Γκαρί, ενός εκ των διασημότερων Γάλλων συγγραφέων.

Άποψη: Με γυρίσματα σε πολλές χώρες, ο Μπαρμπιέ στήνει μια ποιοτική παραγωγή και με φλας μπακ μάς μεταφέρει από την ενήλικη ζωή του Γκαρί στο παρελθόν που το στοιχειώνει το φάντασμα της Νίνας, μιας γυναίκας δυναμικής και ευφυούς που έκανε τα πάντα για τον γιο της, χαρίζοντάς του άπλετη αγάπη αλλά και ταυτόχρονα χειραγωγώντας τον και καταπιέζοντάς τον. Η μεγάλη διάρκεια της ταινίας όμως λειτουργεί σε βάρος της δραματουργίας, με αποτέλεσμα το δεύτερο μέρος της να βουλιάζει στήν μονοτονία και ο θεατής να χάνει κάθε ενδιαφέρον για τον πολύ σημαντικό συγγραφέα.

2/5

 

 

Gaston Lagaffe

Λίγα λόγια για την ταινία: Γνωρίστε τον γκαφατζή Γκαστόν, τον ευέξαπτο κύριο Πρινέλ, τη δεσποινίδα Ζαν με τη χαρακτηριστική αλογοουρά, τον αστυνόμο Λονγκταρέν και, βέβαια, τον τρομερό και φοβερό κύριο Ντε Μεσμεκέρ! Τρελές εφευρέσεις, γκάφες και καταστροφές «με το κιλό» δίνουν το παρών στις νέες περιπέτειες του ευφυούς πολυτεχνίτη που το μόνο που θέλει είναι να κάνει καλό στους γύρω του. Μια ξεκαρδιστική κωμωδία που θα μείνει αξέχαστη σε όλη την οικογένεια. Η ταινία προβάλεται και στα ελληνικά.

 

 

Midnight Sun

Λίγα λόγια για την ταινία: Κινδυνεύοντας από την έκθεση στο φως του ήλιου, η 17χρονη Κέιτι περνάει την ημέρα της στο σπίτι συντροφιά με τον πατέρα της και την καλύτερή της φίλη. Τα βράδια όμως ο κόσμος της αλλάζει και γίνεται μαγικός: μπορώντας πλέον να κυκλοφορεί άφοβα, η Κέιτι περνά την ώρα της στον σιδηροδρομικό σταθμό, παίζοντας κιθάρα. Μια νύχτα, η μοίρα την ενώνει με τον Τσάρλι και οι δυο τους ερωτεύονται βαθιά κατά τη διάρκεια ενός ιδανικού καλοκαιριού. Η αγάπη θα τους αλλάξει για πάντα – μπορεί όμως το όνειρο να κρατήσει; Μια μοναδική ιστορία για τη δύναμη της θέλησης και του έρωτα.

Άποψη: Ο Σκοτ Σπιρ βασίζεται στην ιαπωνική ταινία «Song of the Sun» του Νοριχίρο Κοϊζούμι και υπογράφει μια νεανική ιστορία αγάπης, με απώτερο σκοπό να προκαλέσει πολλά δάκρυα. Και ως ενα βαθμό τα καταφέρνει καλά, χρησιμοποιώντας όλα τα κλισέ των τέλειων κινηματογραφικών αθώων ερώτων, με μια (μικρή) δόση φιλοσοφίας για τον θάνατο και την αντιμετώπισή του φτιάχνοντας έτσι μια ταινία με σαφές target group το εφηβικό κοινό. Ο Πάτρικ Σβαρτζενέγκερ (ο γιος του Άρνολντ, όπως σωστά έχετε καταλάβει) είναι το απόλυτο dream boy της ταινίας ο οποίος κρίνεται ικανοποιητικός, ενω η Μπέλα Θορν κυριολεκτικά λάμπει κάτι που την φέρνει σε αντιπαράθεση με την ανίατη ασθένια που αντιμετωπίζει.

2/5

 

 

Rampage

Λίγα λόγια για την ταινία: Ο επιστήμονας πρωτοζωολόγος Ντέιβις Οκόγιε (Ντουέιν Τζόνσον), ένας άνδρας που κρατάει τον κόσμο σε απόσταση, μοιράζεται έναν ακλόνητο δεσμό με τον Τζορτζ, έναν εντυπωσιακά έξυπνο γορίλα τον οποίο φροντίζει από τη γέννησή του. Αλλά ένα παράνομο γενετικό πείραμα που πήγε στραβά μεταμορφώνει τον πράο γορίλα σε ένα οργισμένο τέρας. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν, όταν σύντομα αποκαλύπτεται πως υπάρχουν και άλλα ζώα-κυνηγοί που έχουν τροποποιηθεί με παρόμοιο τρόπο. Καθώς τα προσφάτως δημιουργημένα τέρατα διασχίζουν την Βόρεια Αμερική καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους, ο Οκόγιε συμμαχεί με έναν αναξιόπιστο γενετικό μηχανικό για να φτιάξουν ένα αντίδοτο, μέσα σε ένα πεδίο μάχης που συνεχώς χειροτερεύει, όχι μόνο για να αποτρέψει μια παγκόσμια καταστροφή, αλλά και για να σώσει το τρομακτικό τέρας που ήταν κάποτε φίλος του.

Άποψη: Η τρίτη συνεργασία μεταξύ του σκηνοθέτη Μπραντ Πέιτον και του Ντουέιν Τζόνσον (μετά τα San Andreas και Journey 2: The Mysterious Island) είναι (χαλαρά) βασισμένη στο arcade videogame της Midway Rampage το οποίο κυκλοφόρησε το 1986 και μας φέρνουν “Το Απόλυτο Χάος” (η ταινία στήν ελληνιστήν). To Rampage πατάει περίτεχνα στο τρίπτυχο, sci-fi αναφορές, έντονα κωμικά και δραματικά στοιχεία, αλλά και η αστείρευτη δράση. Τα στοιχεία αυτά περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα ενός καταιγιστικού monster film που θα σας κρατήσει -ως επί το πλείστον- σε αγωνία και θα σας κάνει να αισθανθείτε δέος από τα άκρως εντυπωσιακά οπτικά εφέ του. Ο ρόλος του Davis Okoye είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του The Rock, o οποίος δίνει μια πραγματικά απολαυστική ερμηνεία, έχοντας αφήσει την macho εικόνα του, με την “κωμική” του πλευρά να λειτουργεί με πιο θετικά αποτελέσματα, όπως είδαμε και στο πρόσφατο Jumanji. Η σχέση μεταξύ του ήρωα και του γορίλα George έρχεται πολλές φορές στο επίκεντρο και δημιουργεί το ανάλογο συναισθηματικό δέσιμο και στον θεατή, με τούς μάγους της Weta Digital (μέσω ενός εκπληκτικού motion capture) να κάνουν θαύματα. Οι 2D χαρακτήρες που πλαισιώνουν τον Rock είναι εκεί για να συμπληρώνουν τα όποια “κενά” σου έχουν μείνει, όπως η επιστήμονας Dr. Kate Caldwell (Naomie Harris) η οποία βοηθάει με όποια επιστημονικά κενά έχουμε, ενω ο cowboy/πράκτορας και comic relief Harvey Russell (Jeffrey Dean Morgan) είναι απολαυστικός ειδικά στούς κοφτούς διαλόγους που έχει με όποιον βρεθεί στόν δρόμο του (είπαμε cowboy!).

Το Rampage δεν παίρνει σοβαρά τον εαυτό του παρά μόνο την διασκεδασή σου με εκπληκτικά οπτικά εφέ, ήχο πολλών decibel και φυσικά τον Dwayne Johnson σε μεγάλα (καταστροφικά) κέφια. Σίγουρα υπάρχει μεγάλη δόση αναληθοφάνειας, ενω σεν ξεφεύγει απο την παγίδα με μεγάλες σεκάνς απο την καταστροφή της πόλης απο τα γιγάντια τέρατα με αποτέλεσμα να πλατιάζει. Η αλήθεια είναι οτι και εμείς πριν δούμε το Rampage οι προσδοκίες μας ήταν πολύ χαμηλές, αλλά παραμένω στήν αρχική μου γνώμη. Το Rampage είναι μια πρώτης τάξεως μπιμουβιά, μια βιντεοκασέτα με άρτια εφέ, ενα popcorn entertainment, όπου τουλάχιστον στα 110 λεπτά που διαρκεί σε “έχει”.

2,5/5

 

 

Unlocked

Λίγα λόγια για την ταινία: Η Άλις πρώην ανακρίτρια της CIA τώρα ζει μια φυσιολογική ζωή στο Λονδίνο. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν απέτυχε να ανακρίνει έναν κρατούμενο με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους. Όταν η CIA συλλαμβάνει κάποιον που έχει άμεσες πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, η Άλις καλείται πάλι να τον ανακρίνει. Ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα στο δρόμο για την Υπηρεσία θα την κάνει να καταλάβει ότι της την έχουν στήσει και τώρα θα πρέπει με κίνδυνο την ζωή της να βρει τους συνωμότες και να αποτρέψει μια φονική βιολογική επίθεση στην πόλη.

Άποψη: To πάντα (για τον κινηματογράφο) επίκαιρο θέμα της τρομοκρατίας γίνεται ακόμα μια φορά αφορμή για μια κατασκοπική περιπέτεια, με κακούς μουσουλμάνους και διεφθαρμένους δυτικούς, που όμως διαθέτει μια πρωτοτυπία: αυτή τη φορά πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα, η δυναμική Νούμι Ράπας, που δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά ενός sex symbol, αλλά την ακεραιότητα την ηθική αλλά και την δυναμική ανάλογων αρσενικών χαρακτήρων.
Με αυτήν την ασυνήθιστη τρίπλα ο Μάικλ Άπτεντ (Γορίλες στην Ομίχλη, The World is not Enough) σε μία καθ΄ όλα συμβατική και κλισαρισμένη ταινία κεντρίζει το ενδιαφέρον, ακολουθεί όλες τις συνταγές του είδους, προσφέρει αν μη τι άλλο διαφορετικές σκηνές δράσης από αυτές που έχουμε συνηθίσει, αν και προς το φινάλε μοιάζει να ασθμαίνει και να χάνει την ενέργειά της. Ο Άπτεντ όμως παρ’ολα  αυτά κάνει και κάτι ακόμη… Μαζεύει πρωτοκλασάτα ονόματα όπως: Orlando Bloom, Michael Douglas, John Malkovich & Toni Collette και κάπου εκεί η ταινία παρά τούς στερεότυπους χαρακτήρες, αποκτάει ενα κάποιο στύλ

2/5

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss