Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το νέο βιοκλιματικό συγκροτήμα της ΕΥΔΑΠ

Με την ανάδειξη στην πρώτη θέση του αρχιτεκτονικού γραφείου XZA- Architects ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την υποβολή ιδεών με στόχο την ανέγερση νέου σύγχρονου βιοκλιματικού κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 16 εταιρείες με πρωτότυπες ιδέες που αξιολογήθηκαν για την ολιστική αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική προσέγγισή τους από την Κριτική Επιτροπή.
Η πρόταση που αναδείχθηκε πρώτη, αξιολογήθηκε από την Επιτροπή ως συγκροτημένη και ολοκληρωμένη, με αναλυτική τεχνική έκθεση σε όλα τα επίπεδα, από την ιστορική και θεωρητική προσέγγιση ως την πολεοδομική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική αντιμετώπιση.

Η σχεδιαστική πρόταση αναδεικνύει τον χαρακτήρα του νερού και αξιοποιεί τη διαφάνεια και την καθαρότητά του, αντανακλώντας βασικές εταιρικές αρχές και αξίες της ΕΥΔΑΠ. Εντάσσει το κτήριο αρμονικά στο αστικό περιβάλλον και δημιουργεί μια διαλογική σχέση με την πόλη και τους κατοίκους της.
Πρόκειται για σύνθεση κτιριακών όγκων που θα ξεπερνούν τα 16.000 τ.μ., κάτω από́ το ενιαίο βιοκλιματικό́ στέγαστρο, που διαμεσολαβεί́ ανάμεσα στο φυσικό́ περιβάλλον του λόφου Τουρκοβουνίων, το δομημένο ιστό́ της πόλης και επηρεάζεται από́ τα χαρακτηριστικά́ των εγκαταστάσεων. Κάτω από το βιοκλιματικό στέγαστρο αρθρώνονται οι υπηρεσίες της Εταιρείας, διατηρώντας διακριτά όρια, τον επιθυμητό βαθμό γειτνίασης τους και τις απαραίτητες λειτουργικές αυτονομίες τους.

Το νέο κτήριο αναπτύσσεται σε δύο εκτεταμένα ισόγεια, έναν επιμήκη σχηματισμό́ τριών ορόφων και τέσσερις διακριτούς όγκους στα ανώτερα επίπεδα που γεφυρώνουν το εσωτερικό́ περιβάλλον, δημιουργώντας κοινόχρηστους χώρους (φουαγιέ́, κυλικείο, εσωτερικά́ αίθρια), επιτρέποντας την εισχώρηση του περιβάλλοντος, ως φυσικό́ φως και ως θέα και θεάσεις προς τις εγκαταστάσεις της Εταιρείας και τον αστικό ιστό.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτηρίου εξασφαλίζει τις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, αξιοποιώντας τα κλιματολογικά́ στοιχεία της περιοχής. Τα ενεργητικά́ μηχανολογικά́ συστήματα λειτουργούν συμπληρωματικά́ με τα παθητικά συστήματα και το βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου, εξοικονομώντας ενέργεια, με εφαρμογές καινοτόμων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας κ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss