Ό,τι και να κάνουμε οι άνθρωποι δεν θα αποφύγουμε τα 2/3 των καρκίνων

Ό,τι και να κάνουμε οι άνθρωποι δεν θα αποφύγουμε τα 2/3 των καρκίνων, καθώς αυτοί δημιουργούνται από τυχαία λάθη στη διαδικασία αντιγραφής του DNA. Αυτός είναι ο λόγος, λέει γιατρός και ερευνητής, που κάποιος ο οποίος δεν πίνει ή δεν καπνίζει μπορεί να πεθάνει από καρκίνο.

Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανική μελέτη, τα δύο τρίτα των καρκίνων δεν μπορούν να αποφευχθούν ακόμη και όταν ο ασθενής έχει ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι καρκίνοι δημιουργούνται από τυχαία λάθη του γενετικού κώδικα τα οποία προκαλούνται έπειτα από τη διαίρεση κυττάρων.

Ο γιατρός και ερευνητής Cristian Tomasetti από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου «Johns Hopkins Kimmel» των ΗΠΑ:

«Είναι γνωστό ότι πρέπει να αποφεύγουμε το κάπνισμα, για παράδειγμα, για να μειώσουμε τις πιθανότητες πρόκλησης της εν λόγω ασθένειας. Αλλά είναι επίσης γνωστό ότι κάθε φορά που ένα φυσιολογικό κύτταρο διαιρείται και αντιγράφει το DNA του για να παράγει δύο νέα κύτταρα, κάνει πολλά λάθη. Αυτά τα λάθη είναι μία βασική πηγή των μεταλλάξεων που δημιουργούν τον καρκίνο. Κάτι που μέχρι τώρα είχε υποτιμηθεί».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Science, δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των καρκίνων που προκαλούν μεταλλάξεις οφείλονται σε λάθη κατά τη διαδικασία αντιγραφής του DNA φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα την κληρονομικότητα αλλά και τους εξωτερικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση της ασθένειας.

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss