Ουγκάντα: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τον Έμπολα

Ουγκάντα: Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 56 ανθρώπους, κάνοντας λόγο περί προόδου στον αγώνα εναντίον του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό κι είναι συχνά θανατηφόρος για την πλειονότητα όσων μολύνει.

Την άρση του lockdown που είχε επιβληθεί στις δύο περιφέρειες που αποτελούσαν το επίκεντρο της επιδημίας του Έμπολα αποφάσισαν οι αρχές της Ουγκάντα.
Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 56 ανθρώπους, κάνοντας λόγο περί προόδου στον αγώνα εναντίον του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό κι είναι συχνά θανατηφόρος για την πλειονότητα όσων μολύνει.

Οι δυο περιφέρειες που αφορούσε το μέτρο, η Μουμπέντε και η Κασσάνδρα, τέθηκαν υπό περιορισμό με διαταγή του προέδρου Γιοουέρι Μουσέβενι τη 15η Οκτωβρίου.
Από την 20ή Σεπτεμβρίου, η χώρα της ανατολικής Αφρικής έχει καταγράψει 142 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα και 56 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί· η επιδημία έφθασε στην πρωτεύουσα Καμπάλα.

Η αντιπρόεδρος, Τζέσικα Αλούπο, εξ ονόματος του αρχηγού του κράτους ανακοίνωσε το Σάββατο «την άρση όλων των περιορισμών της κίνησης και την άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας στις περιφέρειες Μουμπέντε και Κασσάνδρα με άμεση ισχύ».

Οι δύο περιοχές στο κεντρικό τμήμα της Ουγκάντας έζησαν τους τελευταίους μήνες υπό πολύ αυστηρούς περιορισμούς της κίνησης: απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, απαγόρευση των προσωπικών μετακινήσεων, κλείσιμο αγορών, μπαρ, χώρων λατρείας…
«Η άρση των περιορισμών βασίζεται στο γεγονός ότι δεν καταγράφεται μετάδοση επί του παρόντος, δεν παρακολουθείται καμιά επαφή, δεν υπάρχει ασθενής σε απομόνωση και προχωράμε καλά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος.
Τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση παραμένει σε κατάσταση «μέγιστου συναγερμού» για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της επιδημίας.
Η ανακοίνωση καταγράφεται μετά τις εκκλήσεις τοπικών αξιωματούχων τον Νοέμβριο να αρθούν τα μέτρα και η κυβέρνηση να προσφέρει βοήθεια στους πολίτες που πλήττονται από τα μέτρα.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, οι πρώτες δόσεις υποψήφιου εμβολίου κατά του στελέχους του Έμπολα που ενοχοποιείται για την τρέχουσα επιδημία έφθασαν στην Ουγκάντα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ότι η χώρα έχει «αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση» για το τέλος της επιδημίας.
Κατά τα κριτήρια του ΠΟΥ, μια επιδημία του Έμπολα θεωρείται λήξασα όταν δεν επιβεβαιώνεται νέο κρούσμα της ασθένειας για 42 συναπτές ημέρες, χρονικό διάστημα διπλάσιο από την περίοδο επώασης του ιού Έμπολα.
Το πρώτο κρούσμα του λεγόμενου στελέχους «του Σουδάν» του ιού ανακοινώθηκε την 20ή Σεπτεμβρίου στην περιφέρεια Μουμπέντε. Έκτοτε, χάθηκαν 56 ανθρώπινες ζωές εξαιτίας του ιού από το σύνολο των 142 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων μολύνσεων.
Το «σουδανικό» στέλεχος θεωρείται γενικά πως σκοτώνει το 40 ως 60% των ανθρώπων που μολύνει.
Ο ιός πήρε το όνομά του από ποταμό στην περιοχή όπου ταυτοποιήθηκε το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό.
Η Ουγκάντα έχει βρεθεί αντιμέτωπη έξι φορές με επιδημίες του Έμπολα, πιο πρόσφατα το 2019. Οι τέσσερις εξ αυτών αποδόθηκαν στο στέλεχος του Σουδάν.
Από το 2000, ο ΠΟΥ καταμετρά 32 επιδημίες του Έμπολα· η χειρότερη, στο δυτικό τμήμα της Αφρικής, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 11.300 ανθρώπους από το 2013 ως το 2016.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss