Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων: Η 3η ηλικία στην Ελλάδα και το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Θάλλω»

Νατάσα Παυλοπούλου
01/10/2022 07:05

Ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, είναι δείγμα πολιτισμού και ωριμότητας, ιδιαίτερα με φόντο την πανδημία του κορονοϊού που επηρέασε αναπόφευκτα την καθημερινότητα και τον ψυχισμό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων που γιορτάζεται κάθε χρόνο αποτελεί ευκαιρία για να τιμήσουμε τη ζωή και τη συνεισφορά τους, τονίζοντας ταυτόχρονα τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζει η γήρανση. Το κεντρικό θέμα της παγκόσμιας ημέρας φέτος είναι «Ανθεκτικότητα των ηλικιωμένων σε έναν κόσμο που αλλάζει» και φωτίζει πτυχές και νέα δεδομένα σε έναν πλανήτη που γερνάει.
Η σύνθεση του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Από το 1950 έως το 2010, το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αυξήθηκε από 46 σε 68 χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρχαν 703 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω το 2019. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, ο αριθμός των ηλικιωμένων παγκοσμίως προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί, φθάνοντας σε περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια άτομα το 2050.

Όλες οι περιοχές του κόσμου θα δουν αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων τους, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στην Ασία και την υποσαχάρια Αφρική. Αντίθετα, η αύξηση αναμένεται να είναι σχετικά μικρή στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (84%) όπως επίσης και στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική (48%), περιοχές όπου ο πληθυσμός είναι ήδη σημαντικά γηραιότερος από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου. Συνοπτικά ένας στους έξι ανθρώπους στον κόσμο θα είναι άνω των 65 ετών (16%), σε σχέση με έναν στους 11 το 2019 (9%), ενώ μέχρι το 2050, ένα στα τέσσερα άτομα που ζει στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική θα μπορούσε να είναι 65 ετών και άνω.
Από τα περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω στον κόσμο, οι περισσότεροι ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι πολλοί δεν έχουν πρόσβαση ούτε στους βασικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για μια ζωή με νόημα και αξιοπρέπεια, με την πανδημία να υπογραμμίζει περαιτέρω τη σοβαρότητα των κενών σε πολιτικές, συστήματα και υπηρεσίες.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Μετά την Φινλανδία, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων ηλικίας 65 ετών και άνω από όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Τα τελευταία δέκα χρόνια – από το 2011 ως το 2021 – το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 65 στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει αύξηση …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss