Παγκόσμια συγκίνηση για τον Γκορμπατσόφ – Τον αγάπησαν στη Δύση, τον περιφρόνησαν στη Ρωσία

Δυτικοί ηγέτες και ιστορικοί αποχαιρέτησαν τον Σοβιετικό πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ η αντίδραση της Ρωσίας στον θάνατό του ήταν πολύ πιο ψυχρή

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τρίτη 30 Αυγούστου ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε ηλικία 91 ετών. Ο Γκορμπατσόφ «μια από τις μεγαλύτερες μορφές του 20ου αιώνα» όπως τον έχουν αποκαλέσει τιμήθηκε με μία πληθώρα αφιερωμάτων από όλο τον κόσμο, με τους παγκόσμιους ηγέτες να αποχαιρετούν τον άνθρωπο που πιστώθηκε ότι τερμάτισε τον ψυχρό πόλεμο.
Σημερινοί και δυτικοί ηγέτες, πολιτικοί σχολιαστές, ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και διασημότητες έσπευσαν να τιμήσουν τη ζωή και το έργο του. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ηγήθηκε των αφιερωμάτων λέγοντας ότι ήταν ένας άνθρωπος με «εξαιρετικό όραμα» και ότι έχαιρε μεγάλης εκτίμησης επειδή οδήγησε τη χώρα του στον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις.

Mikhail Gorbachev was a one-of-a kind statesman who changed the course of history.The world has lost a towering global leader, committed multilateralist, and tireless advocate for peace.I’m deeply saddened by his passing. pic.twitter.com/giu2RHSjrQ
— António Guterres (@antonioguterres) August 30, 2022

«Αυτές ήταν οι πράξεις ενός σπάνιου ηγέτη που είχε τη φαντασία να δει ότι ένα διαφορετικό μέλλον ήταν δυνατό και το θάρρος να ρισκάρει ολόκληρη την καριέρα του για να το πετύχει», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση. «Το αποτέλεσμα ήταν ένας πιο ασφαλής κόσμος και μεγαλύτερη ελευθερία για εκατομμύρια ανθρώπους».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι ο Γκορμπατσόφ ήταν «ένας μοναδικός πολιτικός που άλλαξε την πορεία της ιστορίας». «Ο κόσμος έχασε έναν πανύψηλο παγκόσμιο ηγέτη, αφοσιωμένο και ακούραστο υπερασπιστή της ειρήνης. Είμαι βαθιά λυπημένος για τον θάνατό του», έγραψε στο Twitter.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός, είπε ότι «πάντα θαύμαζε το θάρρος και την ακεραιότητα που επέδειξε για να φέρει τον ψυχρό πόλεμο σε ειρηνική κατάληξη». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η κληρονομιά του Γκορμπατσόφ είναι μεγάλη και «δεν θα την ξεχάσουμε».
Σε ανάρτηση στο Twitter, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε: «Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν ένας αξιόπιστος και σεβαστός ηγέτης. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να τερματίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και να ρίξει το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Άνοιξε το δρόμο για μια ελεύθερη Ευρώπη. Αυτή την κληρονομιά δεν θα ξεχάσουμε. R.I.P Μιχαήλ Γκορμπατσόφ».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε τον Γκορμπατσόφ ως «άνθρωπο της ειρήνης» στο Twitter νωρίς την Τετάρτη, λέγο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss