Πάμε σινεμά: Blade of the Immortal

H 100ή ταινία του θρυλικού Takashi Miike έχει όσες μάχες έχουν οι προηγούμενες 99 μαζί. Καταραμένος αθάνατος σαμουράι περιπλανιέται και συναντά κοπέλα της οποίας οι γονείς σφαγιάστηκαν από συμμορία ξιφομάχων. Για να σώσει την ψυχή του, ορκίζεται να τη βοηθήσει να πάρει εκδίκηση.

 

Για να σώσει τη ζωή της θα πρέπει να πάρει χίλιες άλλες“, διατείνεται το tag line της 100ής ταινίας του ζωντανού θρύλου Takashi Miike και πρέπει να σας πω… πως δεν λέει ψέμματα.

Ό,τι κι αν πούμε για τον Miike θα είναι λίγο για να αποτυπώσει το πραγματικό του μέγεθος και την επιρροή του στην τέχνη του κινηματογράφου. Με αμέτρητα βραβεία και παρουσίες σε φεστιβάλ στο ενεργητικό του, κάθε νέα ταινία του 57χρονού Ιάπωνα είναι ένα κινηματογραφικό γεγονός από μόνη της. Γνωστός για το απίστευτα βίαιο, εκκεντρικό πολλές φορές, στιλ των ταινιών του, ο Miike έχει βασίσει πολλά φιλμ του σε manga. Πιο τρανταχτή περίπτωση, το διαβόητο Ichi the Killer (2001), μία από τις πιο σοκαριστικές ταινίες όλων των εποχών, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όπου κι αν προβλήθηκε.

Παρά την πληθώρα ταινιών που έχει σκηνοθετήσει, όμως, ο Ιάπωνας auter καταφέρνει να αναγεννιέται συνεχώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το εκπληκτικό 13 Assassins του 2010, με δεκάδες βραβεία στο ενεργητικό του, ανάμεσα τους και το Φεστιβάλ Βενετίας. Αυτή η εξαιρετικά χορογραφημένη συμφωνία βίας του Miike έχει «χτιστεί» πάνω στο ομώνυμο, υπερεπιτυχημένο manga του Hiroaki Samura. Από το 1993 έως το 2012, τα 30 τεύχη του Η Λεπίδα του Αθάνατου (Blade Of The Immortal) εξερεύνησαν τις περιπέτειες του καταραμένου σαμουράι Μάντζι και κατάφεραν να «εισβάλλουν» σε ουκ ολίγες λίστες με τα κορυφαία manga της χρονιάς. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, πέντε εκατομμύρια τεύχη της σειράς έχουν πωληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το 2008, το manga ενέπνευσε την ομώνυμη anime σειρά στην τηλεόραση.

Ο αριστοτέχνης σαμουράι Μάντζι κουβαλάει την βαριά κατάρα της αθανασίας, μετά το πέρας μίας θρυλικής μάχης. Με τον άγριο φόνο της αδερφής του να στοιχειώνει το μυαλό του, ο Μάντζι γνωρίζει πως θα πάρει πίσω την ψυχή του μόνο αν πολεμήσει το κακό. Υπόσχεται να βοηθήσει ένα κορίτσι, τη Ριν, να εκδικηθεί μία ομάδα ικανότατων ξιφομάχων με επικεφαλής τον αδίστακτο πολεμιστή Ανότσου, που ευθύνεται για τη δολοφονία των γονιών της. Η αποστολή αυτή θα αλλάξει τον Μάντζι, με τρόπους που δεν μπορεί καν να φανταστεί…

Στην κινηματογραφική μεταφορά του κόμικ, ο Miike κινηματογραφεί με ανεξάντλητη εφευρετικότητα ενα πραγματικό λουτρό αίματος, σε ενα mix Tarantino και Kitano. Μέχρι να φτάσουν οι τίτλοι τέλους, δεν θα πιστεύεις πως ήταν δυνατόν να δεις θανάτους να συμβαίνουν με τόσους διαφορετικούς τρόπους. Με άψογα χορογραφημένες μάχες και με το προσωπικό και μοναδικό στύλ του Miike, διάχυτο καθ’ολα τα 140 λεπτά της ταινίας (η μόνη μας ένσταση), είναι σίγουρο πάντως, πως δεν θα απογοητεύσει τούς φαν του.

Το Blade of the Immortal, δεν είναι για ολα τα γούστα… και στομάχια. Με ποτάμια αίματος, “σφαγές” που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό με την ευρηματικότητά τους και ατελείωτη βια… ολα αυτά σε συσκευασία κόμικ, η ταινία μπορεί να μην παίρνει ούτε μια στιγμή τον ευατό της στα σοβαρά… υπόσχεται όμως μια σειρά από εξωφρενικές μονομαχίες, στο γνωστό ύφος της στυλιζαρισμένης ακραίας βίας που μας έχει συνηθίσει το κακό παιδί του σύγχρονου κινηματογράφου της Άπω Ανατολής.

Εμείς πάντως το ευχαριστηθήκαμε!

3/5

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss