Πάμε σινεμά: Only the Brave

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία των ηρώων του Granite Mountain, το “Only the Brave“, είναι το συγκλονιστικό χρονικό μίας ομάδας τοπικών πυροσβεστών που, μέσα από την ελπίδα, την αυταπάρνηση και τη θέληση να προστατεύσουν οικογένειες, κοινότητες και ολόκληρη τη χώρα, κατάφεραν να μετατραπούν στο πιο επίλεκτο πυροσβεστικό τμήμα των ΗΠΑ.

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι… και μετά μερικοί γίνονται πυροσβέστες. Ενα “μότο” εμπνευσμένο από το τραγικό τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, που έριξε στο spotlight το επάγγελμα των πυροσβεστών. Τότε, οι επιχειρήσεις διάσωσης, οι οποίες διενεργήθηκαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση από το πυροσβεστικό σώμα της Νέας Υόρκης, ηρωοποίησαν το επάγγελμα, που κυριολεκτικά αποθεώθηκε από την Πολιτεία και τον κόσμο για τη μέγιστη προσφορά του.

Το Only the Brave, όμως, δεν είναι άλλη μια ταινία… για ήρωες, αλλά μια ιστορία για τους ήρωες της καθημερινότητας.

Δράττοντας λοιπόν της ευκαιρίας αυτής, ο Joseph Kosinski (Tron Legacy, Oblivion), βασίζεται στην πραγματική ιστορία των πυροσβεστών του Granite Mountain, οι οποίοι έκαναν αυτό που κανένα άλλο πυροσβεστικό πλήρωμα δεν είχε καταφέρει στο παρελθόν και έγιναν πρωτοσέλιδο, ενόσω πάλευαν με τις φονικές φλόγες του Λόφου Yarnell, προχωρώντας, όμως, βαθύτερα πίσω από την ιστορία, βαζοντάς μας μέσα στις ίδιες τις ζωές των πυροσβεστών, επικεντρώνοντας στην καθημερινότητα των ανθρώπων που –ο καθένας για τους δικούς του λόγους- θα υψώσουν το ανάστημα τους.

Σε πολλούς θεατές, ο όρος “hotshots”, που χρησιμοποιείται συχνά στην ταινία, θα φανεί ασυνήθιστος: οι hotshots είναι οι κορυφαίοι πυροσβέστες της χώρας – κάτι σαν Navy Seals της πυροσβεστικής. Ο τρόπος που παλεύουν με τις φωτιές είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που θα φανταζόταν κάποιος: δεν κουβαλούν νερό, μάχονται τη φωτιά με φωτιά, σκάβουν στο έδαφος και κόβουν δέντρα, προσπαθώντας να φτιάξουν ένα σύνορο. Χρησιμοποιούν όλα τους τα μέσα ώστε να παλέψουν απέναντι στη φωτιά.

Παρότι πολλοί στις ΗΠΑ θυμούνται την ιστορία των Granite Mountain Hotshots, – της ομάδας που πάλεψε με την φονική φωτιά του Λόφου Yarnell το 2013 – η ιστορία της ομάδας των 20 είναι εν πολλοίς άγνωστη. Αυτό που έκανε τους Hotshots του Granite Mountain διαφορετικούς δεν ήταν η ικανότητα ή η δεξιοτεχνία τους, αλλά το πώς σκαρφάλωσαν στην κορυφή. Ο όρος ‘hotshot’ αφορά συνήθως στις επίλεκτες ομάδες των Δασονόμων. Οι Granite Mountain Hotshots, όμως, ήταν μία ομάδα ντόπιων που ο Eric March ονειρεύτηκε να μετατρέψει σε Hotshots. Κανείς δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία που χρειάστηκε χρόνια εκπαίδευσης και αξιολόγησης. Τελικά, τα κατάφεραν και έγιναν η πρώτη δημοτική ομάδα Hotshots στην Αμερική, ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα σβήνοντας φωτιές.

Η ιστορία των Granite Mountain Hotshots, είναι τόσο επίκαιρη σήμερα, όπως ήταν και το 2013. Μάλιστα την ωρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το CNN μεταδίδει στιγμιότυπα από τις τρομακτικές πυρκαγιές στη Βόρεια Καλιφόρνια, με θύματα απλούς πολίτες… αλλά και πολλούς πυροσβέστες.

 

Είναι μια ιστορία αδελφοσύνης, πίστης και ανδρείας κάτω από την πιο ακραία πίεση, που μας υπενθυμίζει τη θυσία που κάνουν οι άλλοι για να εξασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια. Έξω απο την μακάβρια νοσηρότητα του φίλμ “United 93” ή τη δυναμικότητα ενός θρίλερ (Everest), ο Kosinski, μαζί με την βοήθεια των συγγραφέων του, Ken Nolan και Warren Singer, αποφεύγει ολα τα γνωστά κλισέ, που συνοδεύουν (τα τελευταία χρόνια) τις ταινίες καταστροφής και παραδίδει ενα καλαίσθητο και καλοφτιαγμένο φίλμ, απο αυτά που το Hollywood, έχει πια ξεχάσει να γυρίζει, εξερευόντας τις θεματικές της συναδελφικότητας, της θυσίας, της εξιλέωσης, όλα τοποθετημένα σε έναν κόσμο… που πραγματικά καίγεται.

Η μετρημένη, “βραδεία καύση” της ιστορίας αποπνέει στις υφές του σκηνικού της, με τον διευθυντή φωτογραφίας Claudio Miranda (“Life of Pi”) να τονίζει τους “βρώμικους” κίτρινους τόνους του ηλιόλουστου σκηνικού, ενω τα “μινιμαλιστικά” εφε, σε κάνουν να αισθανθείς σχεδόν ολη την θερμότητα της μεγάλης οθόνης, μέσα απο εντυπωσιακές σκηνές.

Υπάρχουν, όμως και σκηνές που κυριαρχούνται από εκρήξεις συναισθηματικής έντασης. Από τον περίπλοκο γάμο του Eric (Josh Brolin) και της Amanda (Jennifer Connelly), τις κωμικές προσπάθειες του Brendan(Miles Teller) να προσπαθεί να φροντίσει την κόρη του μέχρι τον επαναλαμβανόμενο εφιάλτη του Eric, ένα κομμάτι δυσοίωνων προφητειών που “κρέμεται σαν κατάρα” σε όλη την διάρκεια της ταινίας, ακριβώς για να μας κάνει να καταλάβουμε την τρομερή μοίρα που περιμένει το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας στο τέλος και να δώσει στόν θεατή μια διακριτική διάσταση συναισθηματικής φόρτησης, σχεδόν υπερβολικά αναγκασμένη, αλλά σκηνοθετημένη με τρόπο που δεν ενοχλεί.

Ισχυρές και ισορροπημένες (σε μοίρασμα χρόνου), επιδόσεις από το all-star cast ensemble, με τον Josh Brolin ως τον σκληρό ηγέτη της ομάδας σε μια στιβαρή ερμνηνεία, ακολουθούμενος απο τον ερμηνευτικά ώριμο Miles Teller, στόν ρόλο του “χαμένου κορμιού”, που θα βρεί την δεύτερη ευκαιρία για να φτιάξει την ζωή του. Στούς δεύτερους ρόλους, εξαιρετικοί, οι Jeff Bridges και Jennifer Connelly.

Ως κινηματογραφικό επίτευγμα, το Only the Brave, δεν “ανακαλύπτει τον τροχό”, αλλά με την πανέμορφη κίνηματογράφηση του, προσπαθεί να τιμήσει εκείνους που βυθίζονται στόν κίνδυνο για να σώσουν άλλους. Σε μια εποχή που η κοινωνία φαίνεται τόσο διχασμένη πάνω στόν συμβολισμό, το Only the Brave είναι μια έντονη υπενθύμιση του πραγματικού κινδύνου, όπου λίγοι γενναίοι την αντιμετωπίζουν.Τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο η ταινία επιτυγχάνει.

3/5

 

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss