Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το απόλυτο ντέρμπι (infographic)

Βαγγέλης Πάτας
04/11/2022 15:12

Οι κόντρες του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό είναι από τις ελάχιστες που πάντα τραβούν τα βλέμματα ανεξάρτητα από την αγωνιστική κατάσταση και τη βαθμολογική θέση.
Η κόντρα των δύο «αιωνίων» ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο πριν από 97 χρόνια κι έχει εξαπλωθεί σε όλα τα σπορ. Το «ελληνικό κλάσικο» είναι τόσο ξακουστό που έχει ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα και συγκαταλέγεται στη λίστα με τα κορυφαία ντέρμπι του πλανήτη!
Η επεισοδιακή αρχή, πριν 97 χρόνια και το 8-2!
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 100 χρόνια και μολονότι ήταν φιλικό παιχνίδι αποτέλεσε απόδειξη ότι οι αναμετρήσεις των δυο τους δεν θα είναι «απλά» ένας αγώνας.
Ο Πρωταθλητής ΕΠΣ Αθηνών κι ο Πρωταθλητής ΕΠΣ Πειραιώς αναμετρήθηκαν σε έναν άτυπο «τελικό» στη Λεωφόρο. Το τελικό σκορ ήταν 3-3, με τον διαιτητή Καμπουρόπουλο να αποχωρεί από το γήπεδο στο 25ο λεπτό, λόγω διαμαρτυριών και διακοπών. Το ματς ολοκληρώθηκε με τον ρέφερι, Χαντζόπουλο.
Η πρώτη επίσημη αναμέτρηση Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός διεξήχθη την 1η Ιουνίου 1930, με το «τριφύλλι» να επικρατεί 8-2! Η συγκεκριμένη νίκη παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη (σε έκταση) σε ντέρμπι «αιωνίων».

Το «ελληνικό κλάσικο» είναι συνυφασμένο, όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος, με εντυπωσιακές ατμόσφαιρες, πάθος, ένταση, αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με εικόνες που δεν θα θέλαμε να βλέπουμε. Συνολικά έξι ματς δεν άρχισαν ή δεν τελείωσαν ποτέ, ενώ 41 παίκτες έχουν αντικρίσει την κόκκινη κάρτα.

Οι Τερεζάκης (Ολυμπιακός) και Υποφάντης (Παναθηναϊκός) ήταν οι πρώτοι που αποβλήθηκαν στο ντέρμπι του 1931! Τότε, βέβαια, δεν υπήρχαν κάρτες και ο διαιτητής τους έκανε νεύμα για να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο! Τελευταίος που είδε κόκκινη είναι ο Ουσεϊνού Μπα τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο σπουδαίος Δημήτρης Σα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss