Πανδημία ενημέρωση: Ένα βήμα πριν το lockdown 8 νησιά

Στην ενημέρωση για την πανδημία, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα 8 νησιά που βρίσκονται στο όριο των κρουσμάτων πριν το τοπικό lockdown.

Ασφυκτικά έχουν αρχίσει να γίνονται τα πράγματα στη χώρα από την έξαρση του κορωνοϊού, την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» επελαύνει, ιδιαίτερα σε μία σειρά από δημοφιλή νησιά, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για lockdown, αλλά και για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς.

Πανδημία ενημέρωση

Ένα βήμα πριν το lockdown Ίος και Μύκονος

Δύο από τα πλέον δημοφιλή νησιά, η Μύκονος και η Ίος βρίσκονται ένα βήμα πριν από τοπικό lockdown, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, τόσο η Μύκονος, όσο και η Ίος τέθηκαν, από την Επιτροπή Επιδημιολόγων, σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Τα έξι νησιά που ακολουθούν κατά πόδας

Ο κ. Χαρδαλιάς, πάντως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη έξι μεγάλα και δημοφιλή νησιά, η επιδημιολογική εικόνα των οποίων προκαλεί έντονη ανησυχία.

Πρόκειται για τα νησιά:

  • Ζάκυνθος
  • Τήνος
  • Λευκάδα
  • Σαντορίνη
  • Πάρος
  • Ρόδος

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε αυτά τα έξι νησιά παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο. Για τον λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς, όπως τόνισε, «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

“Η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί προσοχή”

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί προσοχή και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας και άρα είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε όλοι μας να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα, που αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας απέναντι στην πανδημία».

Πιθανή η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Μύκονο-Ίο

Νέα μέτρα αναμένεται να παρθούν για τα νησιά με επιβαρυμένο ιικό φορτίο που προβληματίζουν, σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά περί νέων μέτρων λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης σε Μύκονο και Ιο, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ότι «ενδεχομένως να είναι και τα ίδια μέτρα». Επισήμανε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους. «Παρ’ όλα αυτά η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός», συμπλήρωσε, ενώ κατέληξε: «Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα».

Latest Posts

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.