Πάνω από όλα η Γερμανία – Το «όχι» της φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να υπερασπιστεί με θρησκευτική ευλάβεια τα συμφέροντα της Γερμανίας και να απορρίψει τις εκκλήσεις των 15 χωρών της ΕΕ -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- όπως και Ευρωπαίων Επιτρόπων, που ζητούν να υπάρξει ενιαία απάντηση στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου

Τα πράγματα με την ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε. είναι ακόμα πιο δύσκολα και πιο σύνθετα απ’ ότι αρχικά είχε διαφανεί, αφού η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να διασώσει από όλο αυτό τον φαύλο κύκλο πρωτίστως την Γερμανία. Η απόφαση της φον ντερ Λάιεν ανακοινώθηκε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jοrgensen την Τετάρτη. Όπως μάλιστα αναφέρει το Politico το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει την πρόεδρο της Κομισιόν να μην προτείνει πλαφόν. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι τυχόν επιβολή ανώτατου ορίου, θα οδηγήσει σε πολιτική αναδιανομή μεταξύ των χωρών της ΕΕ αντί για κατανομή από τις δυνάμεις της αγοράς. Από την άλλη μεριά εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή τους τα κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όχι μόνο του προερχόμενου από τη Ρωσία μέσω αγωγών, αλλά όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά στο Άμστερνταμ (συμβόλαια TTF) κινούνται τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση των προτάσεων που διατύπωσαν χθες με επιστολή τους η Ελλάδα και αρκετές ακόμα χώρες.

Όμως η Επιτροπή και κυρίως χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν φαίνεται να επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη, ενώ για το θέμα ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το Politico, η Ditte Juul-Jørgensen, αρμόδια για θέματα ενέργειας για να βρεθεί αντιμέτωπη με οργισμένες αντιδράσεις και ορισμένους πρεσβευτές να τονίζουν ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να κυκλοφορεί «non papers» τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικά για τα κράτη – μέλη.
Τι υποστηρίζουν οι Γερμανοί

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί «αγκάθι» στην ΕΕ καθώς παρόλο που 15 κράτη – μέλη ζητούν πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου από όλες τις πηγές, κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να περάσει η πρόταση με το καθεστώς της ειδικής πλειοψηφίας, καθώς κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν φαίνεται προς το παρόν να συναινούν με την επιβολή …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss