«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης από την αύξηση του ΑΕΠ

Η αύξηση κατά 7,7% του ΑΕΠ δίνει δημοσιονομικά περιθώρια για να ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ εκεί όπου άπαντες περιμένουν την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης για τα νοικοκυριά και της επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», το αναπτυξιακό άλμα του ΑΕΠ κατά 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, επιτρέπει το άνοιγμα της «βεντάλιας» των κυβερνητικών παρεμβάσεων.
Καταλυτικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ και στις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5% με 6% για το 2022, παίζουν οι τουριστικές εισπράξεις οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ το 2022 για να δώσουν έτσι ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι ελληνικές εξαγωγές που αυξήθηκαν κατά 39,9% και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ οδεύουν ολοταχώς για νέο ρεκόρ.

Η βελτίωση, λοιπόν, των οικονομικών δεικτών και οι αισιόδοξες προβλέψεις αφήνουν ανοικτό το «παράθυρο» για να ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης από τον πρωθυπουργό τα επόμενα 24ωρα. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την εξαγγελία του πλέγματος στήριξης της κοινωνίας έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια.
Σύμφωνα με τις μέχρι πληροφορίες τα μέτρα που έχουν κλειδώσει είναι οι επιδοτήσεις ρεύματος, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και η διεύρυνση των δικαιούχων ώστε περισσότερα νοικοκυριά να στραφούν στη χρήση πετρελαίου.

Επίσης εξετάζεται κι ένα έκτακτο βοήθημα στα ευάλωτα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους με τις αποφάσεις να οριστικοποιούνται τις επόμενες ώρες. Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 200 ευρώ ενώ μελετάται να υπάρξει κλίμακα ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου. Εξετάζεται δηλαδή το να ισχύσουν κλίμακες που θα ξεκινούν από, π.χ., 100-130 ευρώ και θα φτάνουν στα 200 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρία, καθώς και έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα εξετάζεται να δοθεί διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss