Περπατώντας στο άγνωστο Πρίζρεν

Μπορεί το Κόσοβο να αποτελεί το μικρότερο, μερικώς αναγνωρισμένο κράτος των Βαλκανίων αλλά οι ομορφιές του δεν στερούνται σε τίποτα από τις μεγαλουπόλεις των μεγάλων χωρών.

Tο Πρίζρεν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κοσόβου και βρίσκεται στους πρόποδες του Σκάρδου, 80 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Πρίστινα. Αποτελείται κυρίως από Αλβανούς κατοίκους που ποσοστιαία φτάνουν στο 90% του πληθυσμού του, με την μειονότητα του 10% να προέρχονται από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία κ.α.
Το υπέροχο μεθυστικό μείγμα από μιναρέδες και καμπαναριά ορθόδοξων και καθολικών εκκλησιών σε ολόκληρη την πόλη, μαρτυρά τη μέχρι πρόσφατα συνύπαρξη κατοίκων διαφορετικών θρησκειών, ενώ σε κάθε γωνιά της, η έντονη αυτή ανάμειξη της οθωμανικής και της βυζαντινής αρχιτεκτονικής είναι και ο λόγος που της δόθηκε το εναλλακτικό της όνομα: «Το Μουσείο κάτω από τον Ανοιχτό Ουρανό».

Η ιστορία του Πρίζρεν ξεκινά κατά τον 14ο αιώνα ως πρωτεύουσα της Σερβίας, όντας μάλιστα έδρα της αυτοκρατορικής αυλής του Σέρβου τσάρου Στέφανου Ντουσάν. Είχε δικό του νομισματοκοπείο, ενώ υπήρξε μεγάλο πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο στο εσωτερικό της Βαλκανικής στη διαδρομή από τη Σκόδρα προς τις ακτές της Αδριατικής.
Διασχίζεται από τον ποταμό Lumbardhi που χωρίζει την πόλη στα δυο και προσφέρει υπέροχες εικόνες τόσο εντός της πόλης όσο και λίγο πιο έξω, εκεί που οι χώροι εστίασης και οι χώροι διαμονής περνούν σε ένα άλλο επίπεδο μέσα στην ηρεμία της φύσης και των ευπρόσδεκτων κατοίκων, που μπορεί να μην έχουν όλα όσα θα ήθελαν, όμως προσφέρουν πραγματικά όλα όσα μπορεί οι άλλοι να θέλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Περπατήστε στην παλιά πόλη του Πρίζρεν που είναι και το πιο πολυσύχναστο μέρος της πόλης. Διασχίστε το πέτρινο γεφύρι χτισμένο τον 16ο αιώνα καθώς και τα υπόλοιπα γεφύρια πάνω από τ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss