Ποινή φυλάκισης 7 μηνών σε υπάλληλο του ΟΗΕ στο Ισραήλ

Δικαστήριο του Ισραήλ καταδίκασε σήμερα έναν παλαιστίνιο υπάλληλο των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είχε κατηγορηθεί πως προσέφερε υλική βοήθεια στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών, γνωστοποίησε η συνήγορος υπεράσπισής του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Ουάχιντ Μπουρς, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2016, μηχανικός που εργάζεται για λογαριασμό του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, αναμένεται πλέον να αποφυλακιστεί τη 12η Ιανουαρίου, αφού εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, διευκρίνισε η Λία Τσέμελ.

Η σύλληψή του προκάλεσε πάταγο όταν αποκαλύφθηκε, μερικές εβδομάδες αργότερα. Οι αρχές του Ισραήλ είχαν προβάλει τις κατηγορίες σε βάρος του Μπουρς, τον οποίο είχαν συλλάβει σχεδόν ταυτόχρονα με ένα άλλο στέλεχος ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Παλαιστίνη, ως «απόδειξη» της συστηματικής κατάχρησης της διεθνούς βοήθειας από μέρους της Χαμάς.

Σήμερα ο Ουάχιντ Μπουρς κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Μπιρ Σίβα (νότια) στην κατηγορία ότι «προσέφερε από αμέλεια υπηρεσίες σε μια εκτός νόμου οργάνωση», εν προκειμένω τη Χαμάς, την οποία το Ισραήλ θεωρεί «τρομοκρατική», διευκρίνισε η Τσέμελ.

Όταν συνελήφθη ο Μπουρς, ένας 38χρονος Παλαιστίνιος από τη Γάζα, φέρεται να συμφώνησε να παραδεχθεί την ενοχή του. Η επιβολή επτά μηνών φυλάκισης θα ακολουθήσει μια περίοδος επιτήρησης οκτώ μηνών, διευκρίνισε το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα δύο τρίτα από τα δύο εκατομμύρια των Παλαιστίνιων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό, η διανομή της οποίας εξαρτάται κατά σειρά από το Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η Χαμάς έχει την αποκλειστική εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ επιβάλει στον θύλακα χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό και κάνει εξονυχιστικούς ελέγχους στα πρόσωπα και τα αγαθά που φθάνουν εκεί μέσω του ισραηλινού εδάφους.

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους τα τελευταία έξι χρόνια, ο πιο πρόσφατος εκ των οποίων είχε ξεσπάσει το 2014.

Αρχικά, ο Μπους είχε κατηγορηθεί ότι, κατόπιν απαίτησης ενός αξιωματούχου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, φορτηγά που μετέφεραν συντρίμμια για λογαριασμό του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη να τα ξεφορτώσουν σε ένα σημείο όπου θα χρησιμοποιούνταν για να κατασκευαστεί ένας λιμενοβραχίονας ο οποίος προοριζόταν για να διευκολύνει τη ναυτική δραστηριότητα του ισλαμιστικού κινήματος.

Τελικά καταδικάστηκε μόνο για το ότι δεν είχε φροντίσει να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν θα υπηρετούσαν τη Χαμάς, σύμφωνα με τη συνήγορό του.

Σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, η υπηρεσία του ΟΗΕ έκανε λόγο περί της επιβεβαίωσης ότι δεν υπάρχει τίποτε που μπορούσε να προσαφθεί στην ίδια. «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμιά παράλειψη από μέρους του Pnud», ανέφερε το Πρόγραμμα σε ανακοίνωσή του.

Όταν ανακοινώθηκαν οι αλλεπάλληλες συλλήψεις του Μπους και του διευθυντή μιας ακόμη μεγάλης ΜΚΟ στη Γάζα είχε προκληθεί σοκ στις τάξεις των χιλιάδων Παλαιστίνιων και ξένων που εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις αρωγής και εμπλέκονται στη διανομή βοήθειας στον θύλακα, ο οποίος υπέστη τεράστιες καταστροφές το 2014.

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι υφίστανται πιέσεις από τη Χαμάς. Όμως πολλοί από αυτούς εξέφρασαν επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσον ευσταθούσαν οι κατηγορίες των ισραηλινών αρχών σημειώνοντας πως οι έλεγχοι στη Γάζα είναι από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο και αποτρέπουν τυχόν καταχρήσεις.

Τότε, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέβησαν στο σημείο που είχαν υποδείξει οι αρχές του Ισραήλ και είχαν διαπιστώσει ότι είχε την πρόσφατη κατασκευή μιας προκυμαίας σε απόσταση περίπου πενήντα μέτρων από την ακτή.

Έναν μήνα πριν από τη σύλληψη του Ουάχιντ Μπουρς οι ισραηλινές αρχές είχαν συλλάβει τον διευθυντή της ΜΚΟ World Vision στη Γάζα, τον Μοχάμεντ Χάλαμπι, κατηγορώντας τον ότι διασπάθιζε κάθε χρόνο 7,2 εκατομμύρια δολάρια (6,5 εκατομμύρια ευρώ) και τα διέθετε στη Χαμάς και τον ένοπλο βραχίονά της. Ο Χάλαμπι παραμένει φυλακισμένος.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss