Πλεύρης: Στα 5,2 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την Υγεία το 2023

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής (16/12/2022), ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη συζήτηση γα την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο προϋπολογισμός της Υγείας για το 2023 είναι αυξημένος κατά 439 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022. Ανέρχεται σε 4,7 δισ. και υπολογίζοντας τις δημόσιες επενδύσεις φτάνει στα 5,2 δισ. ευρώ. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται σε 1,5 δισ. και έτσι «έχει διασφαλιστεί άλλος ένας προϋπολογισμός για την Υγεία» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.
Για τον τομέα της πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), «βασική στόχευση είναι η πρόληψη και η μεταφορά πόρων στην έγκαιρη διάγνωση με στόχο όχι μόνο τη θεραπεία της ασθένειας, αλλά να παραμείνει ο πολίτης υγιής» σημείωσε ο κ. Πλεύρης. Διακόσια πενήντα τέσσερα εκατ. ευρώ με δυνατότητα προσαύξησης 130 εκατ. παρέχονται σε 5 βασικά προληπτικά προγράμματα μέσω του προγράμματος Σπύρος Δοξιάδης για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Επίσης, 272 εκατ. ευρώ διατίθενται για την κτηριακή αναβάθμιση και τον εξοπλισμό 157 Κέντρων Υγείας.

Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ και την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων για τους παρόχους, δήλωσε ότι λόγω του αυξημένου clawback στους κλινικοεργαστηριακούς θα υπάρξει νέα αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού κατά 15 εκατ. ευρώ. «Συνολικά για το 2022, ο προϋπολογισμός θα έχει ενισχυθεί με πάνω απο 75 εκατ. ευρώ».
Ως προς το νέο ΕΣΥ, 380 εκατ. ευρώ διατίθενται για την κτηριακή και υλικοτεχνική αναβάθμιση 80 νοσοκομείων με αλλαγή όλων των ΤΕΠ και άλλα 55 εκατ. για τις δομές ψυχικής υγείας. Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για 6.000 προσλήψεις και ανανέωση συμβάσεων 12.000 επικουρικών εργαζόμενων.

Για τη φαρμακευτική πολιτική, τέλος, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το 2022 κλείνει έχοντας ολοκληρώσει κλειστούς προϋπολογισμούς 920 εκατ. ευρώ, «750 εκατ. για τον ΕΟΠΥΥ με όφελος 348 εκατ. και 170 εκατ. για τα νοσοκομεία με όφελος περίπου 80 εκατ. ευρώ, εντάσσοντας όλες τις νέες θεραπείες και χωρίς να αποχωρήσει κανένα φάρμακο. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτω των 80 εκατ. χαϊδεύοντας τα κέρδη της βιομηχανίας» ανέφερε.

«Η πολιτική μας είναι ολοκληρωμένη στον τομέα της υγείας. Έμφαση στην πρόληψη και θεσμοθέτηση της ΠΦΥ με κεντρικό άξονα τον προσωπικό γιατρό, αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ, διασφάλιση νέων θεραπειών στο φάρμακο στις καλύτερες τιμές και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Εξασφαλίζουμε πόρους και επενδύουμε στους ανθρώπους με όραμα για την επόμενη δεκαετία» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Γρίπη: Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου εμβολιάζονται χωρίς συνταγή
Με τεστ και μάσκα επιστρέφουν οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss