Ποια είναι η πρώτη επιλογή για δροσιά στο αυτοκίνητο;

Μπορεί να ακούγεται δεδομένο αλλά το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς για να έχει περισσότερη δροσιά στο αυτοκίνητο είναι η επιλογή του χρώματος.

Του Γιάννη Σκουφή
Μπορεί να μην το ακούτε για πρώτη φορά αλλά το λευκό είναι το χρώμα που απορροφά τη μικρότερη ποσότητα ακτινοβολίας. Κάτι που ισχύει πολύ περισσότερο στα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν μεγάλη επιφάνεια που συσσωρεύει πολύ πιο εύκολα την θερμότητα από τον ήλιο.

Ακόμη και αν το έχετε ήδη υποθέσει μία έρευνα από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Purdue έρχεται να το επιβεβαιώσει αλλά με ένα πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο. Την δημιουργία μίας νέας λευκής βαφής που έχει την ιδιότητα να ανακλά το 97,9% της ηλιακής ακτινοβολίας.
Το ποσοστό ανάκλασης αφορά σε μία στρώση βαφής πάχους 400 μικροχιλιοστών όταν το μέσο πάχος στα συμβατικά αυτοκίνητα βρίσκεται στα 100-180. Το ποσοστό ανάκλασης που δοκιμάστηκε πιλοτικά πέρυσι έφτασε το 98,1%, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της θερμοκρασίας στην καμπίνα κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου.

Προς το παρόν η φόρμουλα αυτής της επαναστατικής βαφής παραμένει μυστική αλλά η ερευνητική ομάδα αναφέρει πως η πιο πρόσφατη σύσταση της περιέχει ως χρωστική ουσία εξαγωνικό νιτρίδιο του βορίου.

Αυτή η επαναστατική βαφή δεν χρειάζεται να είναι σε όλη την σύσταση της μπογιάς αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μικρότερο ποσοστό. Μάλιστα, αυτή η νέα σύσταση έχει 80% μικρότερο ειδικό βάρος και ποσοστό αντανάκλασης στο 97,99%. Για να δούμε αν αυτή η επαναστατική βαφή θα περάσει στην παραγωγή και τα αυτοκίνητα να γίνουν πιο δροσερά…


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss