Ποια τα οφέλη για την υγεία και ποιοι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση του ανανά;

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη δημιουργία ισχυρών οστών και στη δυσπεψία. Επίσης, παρά τη γλυκύτητά του, ο ανανάς έχει χαμηλές θερμίδες, καθώς ένα φλιτζάνι ανανά περιέχει μόνο 82 θερμίδες.

Τα αναζωογονητικά οφέλη του ανανά, είναι πολλά και σημαντικά. Επίσης, ο ανανάς περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C και μαγγανίου. Αυτές οι τροπικές θεραπείες είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αποκτήσετε σημαντικές διαιτητικές ίνες και βρομελίνη (ένα ένζυμο).

Εκτός από τις υψηλές ποσότητες μαγγανίου, που είναι σημαντικό για την αντιοξειδωτική άμυνα, ο ανανάς περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες θειαμίνης, μια βιταμίνη Β που εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας. Ο ανανάς είναι επίσης ένα φρούτο χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη και χαμηλό σε νάτριο.

Οφέλη για την υγεία

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ανανάς περιέχει όλες τις συνιστώμενες ημερήσιες τιμές της βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι ένα πρωτογενές υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις κυτταρικές βλάβες. Αυτό καθιστά τη βιταμίνη C ένα χρήσιμο μαχητή ενάντια σε προβλήματα, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο πόνος στις αρθρώσεις.

Αντοχή οστών

Ο καρπός του ανανά περιέχει σχεδόν το 75% της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής του μεταλλικού μαγγανίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ισχυρών οστών και συνδετικού ιστού. Σύμφωνα με μια μελέτη υποδεικνύεται ότι το μαγγάνιο, μαζί με άλλα ιχνοστοιχεία, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Υγεία των ματιών

Η κατανάλωση του ανανά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ώχρας κηλίδας, μια ασθένεια που επηρεάζει τα μάτια, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, λόγω της υψηλής ποσότητας βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Πέψη

Όπως και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, ο ανανάς περιέχει διαιτητικές ίνες, κάτι που είναι απαραίτητο για να διατηρείτε τακτικά τα έντερά σας υγιή. Αλλά αντίθετα από πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, ο ανανάς περιέχει σημαντικές ποσότητες βρομελίνης, ενός ενζύμου που διασπά τις πρωτεΐνες, βοηθώντας ενδεχομένως την πέψη.

Αντιφλεγμονώδη οφέλη

Λόγω ενός σύνθετου μείγματος ουσιών που μπορούν να εξαχθούν από τον πυρήνα του ανανά, γνωστό και ως βρωμελίνη, ο ανανάς μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρής φλεγμονής και μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του όγκου. Σύμφωνα λοιπόν, με τα αποτελέσματα κάποιων μελετών, η βρωμελίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Μείωση του θρόμβου αίματος

Λόγω των υψηλών επιπέδων βρομελίνης του, ο ανανάς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερβολικής πήξης του αίματος. Αυτό κάνει τον ανανά λοιπόν, ένα πολύ καλό και υγιεινό σνακ.

Φλεβοκομβική φλεγμονή

Εκτός από τη λήψη πολλών βιταμινών C, η βρωμελίνη του ανανά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της βλέννας στο λαιμό και στη μύτη. Τα άτομα λοιπόν, με αλλεργίες μπορεί να θελήσουν να εξετάσουν την ενσωμάτωση του ανανά στη διατροφή τους πιο τακτικά, για να μειώσουν τη φλεβοκομβική βλέννα μακροπρόθεσμα.

Μειονεκτήματα από την κατανάλωση ανανά

Εκτός λοιπόν από τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας η κατανάλωση του ανανά, υπάρχουν και μερικά πιθανά αρνητικά επίπεδα βιταμίνης C στο συγκεκριμένο φρούτο. Λόγω της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C που περιέχεται στον ανανά, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία, εμετό, κοιλιακό άλγος, ή καρδιακό κάψιμο.

Επιπλέον, εξαιρετικά υψηλές ποσότητες βρομελίνης, μπορεί να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα, έμετο, διάρροια και υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Η βρωμελίνη μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει σε συνδυασμό με μερικά φάρμακα. Αυτοί που λαμβάνουν αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, αραιωτικά αίματος, αντισπασμωδικά, βαρβιτουρικά, βενζοδιαζεπίνες, φάρμακα αϋπνίας και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά πρέπει να προσέχουν να μην τρώνε πάρα πολύ συχνά και μεγάλες ποσότητες ανανά.

Η κατανάλωση άγουρου ανανά, ή η κατανάλωση άγουρου χυμού ανανά είναι επικίνδυνο. Σε αυτή την κατάσταση, είναι τοξικό για τον άνθρωπο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διάρροια και έμετο. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ανανά μπορεί επίσης να προκαλέσει σχηματισμό ινών στο πεπτικό σύστημα.

Προσθέστε, λοιπόν, στη διατροφή σας αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο, χωρίς όμως υπερβολές κατά την κατανάλωσή του και βελτιώστε έτσι τα επίπεδα της υγείας σας.

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο– διατροφολόγο, ΜSc, MBA, SRD
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ΄Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss