Πολεμικό Ναυτικό: «Κλείδωσαν» οι ΜΕΚΟ – Επιστροφή «μνηστήρων» για κορβέτες και 4η Belh@rra

Πώς με δύο εκατομμύρια το Πολεμικό Ναυτικό θα καταφέρει να ενισχυθεί όσο το δυνατόν καλύτερα – Τέλος οι σκέψεις για μεταχειρισμένα – Πάμε για άμεση αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, 4η FDI και ολοκαίνουργιες κορβέτες – Συγκρατημένη αισιοδοξία στο ΓΕΝ.

Η είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να μην βάλει μεν «φρένο» στην εξοπλιστική ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά να μειώσει αρκετά το μπάτζετ, ενεργοποίησε εκ νέου τα αντανακλαστικά των «μνηστήρων».
Οι εταιρείες – «κολοσσοί» παρακολουθούν καθημερινά τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας και διαμορφώνουν τη στρατηγική τους αναλόγως, ώστε να καταφέρουν να κυριαρχήσουν στα προγράμματα εκατομμυρίων για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως αναλύσαμε ήδη στο χθεσινό άρθρο, κατά τη σημερινή επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη χώρα μας, αναμένεται να υπογραφούν μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικές συμφωνίες για την άμυνα της χώρας μας. Μεταξύ αυτών βεβαίως και το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, το οποίο εδώ και καιρό το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει θέσει στις πρώτες θέσεις της εξοπλιστικής ατζέντας. Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ θα αναλάβει η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία τους, η γερμανική κοινοπραξία Thyssen Krupp Marine Systems -Τhales Nederland, με την Ελλάδα να κάνει ένα δυναμικό βήμα προσέγγισης της πανίσχυρης, αλλά πάντοτε φιλικά διακείμενης προς την Τουρκία, Γερμανίας. Όσο για το κόστος, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, ΣΑΛΑΜΙΣ

Εκτός όμως από τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του και δύο ακόμα εξαιρετικής σημασίας προγράμματα. Πρόκειται ασφαλώς για την ενεργοποίηση της option για την τέταρτη φρεγάτα FDI Belh@rra, αλλά και την αναθέρμανση του ζητήματος απόκτησης των κορβετών. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης βρέθηκε τα προηγούμενα 24ωρα στη Γαλλία και στα ναυπηγεία της Λοριάν, όπου είχε πολύ ενδιαφέρουσες επαφές με τα κορυφαία στελέχη της Naval Group, εταιρείας που κατασκευάζει τις φρεγάτες Belh@rra. Ο ίδιος μάλιστα, είδε με μεγάλη ικανοποίηση να τοποθετείται το πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας στη ναυπηγική δεξαμενή (dry dock), κίνηση που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του πλοίου στο χώρο ναυπήγησης.

Η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ παίρνει μορφή

Όπως είναι φυσικό, η ηγεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού είχε συζητήσεις με τους Γάλλους της Naval Group κ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss