Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Γκουτέρες ζητεί αποστρατιωτικοποιημένη περίμετρο γύρω από τη Ζαπορίζια

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε την Τρίτη (6/9) έκκληση σε Μόσχα και Κίεβο να συμφωνήσουν σε μια αποστρατιωτικοποιημένη περίμετρο γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρωσικών στρατευμάτων.

«Ως πρώτο βήμα, οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να δεσμευτούν ότι δεν θα εμπλακούν σε εχθροπραξίες είτε με στόχο τις εγκαταστάσεις του σταθμού είτε προερχόμενες από αυτές», είπε ο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Ως δεύτερο βήμα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για μια αποστρατιωτικοποιημένη περίμετρο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δέσμευση των ρωσικών δυνάμεων να αποσύρουν όλους τους στρατιώτες και τον εξοπλισμό τους από τη συγκεκριμένη περίμετρο, καθώς και τη δέσμευση των ουκρανικών δυνάμεων ότι δεν θα εισέλθουν σε αυτήν», τόνισε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είχε ζητήσει νωρίτερα μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι οι ειδικοί του είχαν εντοπίσει εκτεταμένες ζημιές στις εγκαταστάσεις του.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss